• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Карин дом празнува 24-ти рожден ден
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  2_DSC_6651

  За първи път тази година Карин дом ще пропусне традиционното тържество по повод рождения си ден, който отбелязва на 22-ри юни с вълнуваща програма на децата и забавления в градината. Въпреки това екипът и децата са подготвили прекрасна изненада -видеоклип какво вече могат децата. Видеото можете да видите във фейсбук страницата на организацията.

  По време на кризисната ситуация, Карин дом не е прекъсвал работата си с децата и семействата, а продължи процеса на учене и развитие на уменията на децата, макар и от разстояние. В периода на социална изолация, екипът провежда над 500 онлайн консултации и подготвя 11 безплатни онлайн обучения на актуални теми, подкрепящи родителството. А за своите 24 години Карин дом е подкрепил над 2700 деца от Варна и страната и е обучила 11700 специалисти и родители. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца.

  Вместо тържество тази година Карин дом реши да разказва истории и то все с добър край – за своето създаване и 24 годишно развитие, за сбъднатите мечти, за хората, които въвеждат най-новите постижения в терапията на деца със специални потребности в България, за изминатия път заедно с родители, специалисти, доброволци, дарители, приятели и партньори, без които нямаше да има Карин дом.

  1_DSC_0166

  На 22-ри юни 1996г. дипломатът Иван Станчов (през 1991г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия) основава Фондация Карин дом и “Център за деца със специални нужди Карин дом” е тържествено открит от президента Желю Желев. За целите на организацията, семейство Станчови предоставя наследствената вила “Три кладенци” в Морската градина на Варна, а избраното име е Карин дом – в памет на първа братовчедка на Иван Станчов – Карин, родена с церебрална парализа.

  Карин дом е една от първите НПО в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и срещу класифицирането на тези деца като деца инвалиди или като ,,болни“ и ,,необучаеми“ и предлага нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Тогава съществува стигмата, че тези деца не могат да се обучават и тяхното място е в институциите или в дневните центрове, където трябва да ,,се лекуват“, а не в семействата си, в детските градини и училищата. Преодоляването на тази стигма е много сложен, труден и продължителен процес, който за съжаление продължава и до днес. Карин дом започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено.

  Карин дом

  Иван Станчов събира малък екип от специалисти и кани професионалисти от Англия, които да обучат българските си колеги на най-съвременните световно признати терапевтични методи. Иван Станчов привлича дарители и съмишленици, които да подкрепят каузата и много скоро в Карин дом започват първите терапевтични програми за деца и подкрепа на родителите. За историята на Карин дом можете да прочетете още на сайта на организацията: https://karindom.org/

  През 2019 г. Карин дом стартира своята дългогодишна мечта – проект за строителство на нова сграда и обявява официално отварянето на международен архитектурен конкурс за нейния идеен проект. В началото на месец март 2020г., международно жури обявява и победителя в конкурса – UNAS Studio – Биляна Асенова (България) и Саша Чабати (Италия) са екип, които е базиран и работи в Берлин. Проектът печели със своите прецизни решения, компактно вътрешно пространство и максимално запазени зелени площи сред 174 проекта от 48 страни на 5 континента.

  Планираното строителство на новата сграда на Карин дом е възможно благодарение на Община Варна, която предоставя парцел и на датските Фондации Велукс, които финансират строителството. Парцелът е с площ 2450м2, разположен в разширената централна част на Варна в непосредствена близост до идеалния център на града.

  Не са много организациите в България, които имат 24 години история. С гордост и вълнение всеки рожден ден виждаме докъде сме стигнали, празнуваме успехите, но и оценяваме колко много ни предстои. Ситуацията тази година ни изправи пред много предизвикателства и дълбоко подчерта ролята на гражданските организации и важността на това, което правим. Нашата работа е на първите линии вече почти четвърт век – с децата, със семействата, с институциите.“– сподели Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом.

  Можете да подкрепите новият терапевтичен център на Карин дом чрез еднократни SMS и абонаменти с текст на латиница DMS KARIN DOM на номер 17 777 на цена 1 лв за всички мобилни оператори: https://dmsbg.com/16708/karin-dom/ или на сайта на Карин дом тук: https://karindom.org/dari/

  Карин дом благодари на всички приятели, дарители, доброволци и партньори за съвместната работа и подкрепа през 24-те ползотворни години на Карин дом, за общите усилия, мечти и доверие!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg