• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мая Донева:Ако човек е сигурен в корените и ценностите може да расте само в положителна посока
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Мая Донева

  Днес “Карин дом” отбелязва своя 24-ти рожден ден, по този повод от Varnautre.bg поканихме  изпълнителния директор – Мая Донева, която да ни разкаже за миналото, настоящето и бъдещето на фондацията.

  Мая Донева е изпълнителен директор на фондация “Карин дом” и част от хората стартирали Социалната чайна във Варна – един от най-разпознаваемите социално-културни проекти в България. Мая е активна част от обучителния пул на Европейския младежки форум и част от екипа подготвил печелившата кандидатура на Варна за Европейска младежка столица. Мая е на 34 години и е майка на 3 деца.

  Коя е Мая Донев и как започна пътуването ” Карин дом ?

  Моето пътуване в Карин дом започна преди малко повече от две години. Две много решаващи години и за мен самата, и за организацията. Аз съм изпълнителен директор на фондацията и позицията ми най-лесно може да бъде обяснена на шега като “Отговорник за щастие и пълцонен работен ден – гледам всички да са максимално щастливи на работа и да дават най- много от себе си, така че семействата и децата, които подкрепяме да са щастливи и спокойни”. Въобще имам прекрасна работа и се гордея с нея и извън рождения ни ден!

  24 години “Карин дом”, в навечерието на този специален рожден ден би ли разказала за историята на “Карин дом” и постигнатото през годините ?

  Много малко организации в България има четвърт век история. Създателят на “Карин дом” – Иван Станчов е поставил основите не само на приемането на децата такива каквито са въпреки диагноза или състояние, но и основите на много политики свързани с децата. През “Карин дом” са преминали стотици деца, хиляди специалисти са обучени и преди всичко – много съдби са “завили” в по-хубава посока. През тези 24 години много хора са ни помогнали да растем и да се развиваме и бих искала да използвам възможността да благодаря на всички дарители, организации, институции, доброволци, на прекрасния ни екип и преди всичко на родителите за доверието. 24 години ние сме опора за много семейства, но ние самите можем да сме толкова устойчиви, само защото усещаме подкрепа, която ни стимулира да сме по-добри всеки ден за все повече деца.

  През тази година няма да имате тържество в градината заради пандемията, как ще отбележите празника ?

  Тази година е много странна за нас. Пандемията ни провокира да се дигитализираме и да предлагаме онлайн терапия и консултации- нещо, което ако не беше Ковид19, надали щяхме да се престрашим да направим. Със смесени чувства сме относно този успех, защото ние сме свикнали да сме си близки- и екипа, и децата. Странно ни е, че няма да празнуваме всички заедно с торта и празненство в двора, но такива са обстоятелствата и това е отговорното поведение в случая. Подготвили сме малка видео-изненада от екипа ни, която се надяваме да се ослади поне колкото тортата.

  Карин дом, онлайн

  Пандемията и изолацията – как се отрази тази криза на децата и родителите им? С какви предизвикателства се сблъскахте ?

  Изолацията, в която живеят семействата на децата с увреждания и специални потребности не е само по време на пандемията и мисля, че това е нещо, което сякаш обществото не регистрираше досега. Изолацията сама по себе си е нещо несправедливо и трудно, и няма две семейства, които преживяват по един и същи начин изолацията. Още повече, че сегашната здравна криза беше съпроводена паралелно и с икономическа такава и това допълнително натоварва и стресира родителите. Нашите специалисти направиха и невъзможното да подкрепят семействата по най-адекватен начин, дори с цената на собственото си лично време. Има разбира се неща, които са по-трудни за дигитализиране- например физиотерапия по скайп и зуум е нещо доста амбициозно, но се справихме с всички предизвикателство по пътя. Надяваме се постепенно вече да се връщаме към офлайн срещи просто защото ние сме такива хора, които имат нужда от други хора.

  Карин дом, деца

  Усилията ви са насочени към успешното приобщаване на децата и повишаване на толерантността в обществото, срещате ли подкрепа и разбиране?

  Все повече подкрепа и разбиране срещаме, но трябва да си признаем, че като общество сме в началото на този път.Тази година изпълняваме партньорски проект по фонд “Активни граждани”с Диагностично-терапевтичен център от Исландия и точно преди извънредното положение бяхме на обмяна на опит в Рейкявик. Усещането за приемане, което имат там в България го няма. Това не значи, че те са по-добри от нас, или ние по-неразбиращи от тях- споделям го просто защото е така. Тук все още слагаме под въпрос дали едно дете с аутизим би било “проблем” за другите деца в класа, цъкаме с език и си плюем в пазвата като видим дете, което е в количка или не чува. А хората са различни – всеки има своите характеристики, които го правят неповторим и единствен. И това разнообразие ни прави интересни – на това трябва да се научим в България. Това, че някой не е като мен не е заплаха, а възможност да учим един от друг.

  Карин дом, терапия

  През миналата Карин дом стартира своята дългогодишна мечта –проект за строителство на нова сграда, би ли ни разказала малко повече за начинанието?

  В момента сме в етап на растеж на организацията- предстои строеж на новия център на Карин дом, това е една от най-големите социални инвестиции за такъв вид инфраструктура на Балканите, изпълнена от неправителствена организация и очакванията към нас са много високи. Откровено казано и нашите очаквания към нас самите са огромни- искаме да направим център, в който фокусът е семейството и всяко дете е прието. Място, което учи на подкрепа и развива специалисти – искаме да променим средата изцяло, защото сме наясно, че колкото и да растем ние сме само една организация, която има своите лимити. За това искаме да приобщим обществото, а не децата.

  Карин дом

  Как си представяш Карин дом след 5 години ?

  Преди всичко си представям да празнуваме рождения си ден наистина, а не само с видео-пожелания (смее се ). След 5 години искам само да знам, че растейки, сме запазили основните ценности на Карин дом, които провокират г-н Станчов да създаде фондацията- желание за равнопоставеност в обществото за всички деца и стремеж към учене и споделяне. Това са двете неща, които за мен най-ясно се открояват както в миналото на Карин дом, така и в бъдещето и ако човек е сигурен в корените и ценностите може да расте само в положителна посока като ги следва.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg