• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба, посветена на международния ден на рибарите ще бъде открита на Морска гара
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Exhibition.cover

  По повод на международния ден на рибарите и риболова (27.06.), Черноморски Улов в партньорство със Сдружение „Таляна“ и Риболовно Сдружение „Черноморски Изгрев“ организира проект, чиято цел е да срещне отблизо зрителя с риболова и рибарите в нашето море – такива, каквито са днес, отвъд клишетата и фалшивите образи.

  В рамките на проекта, на територията на Морска Гара – Варна ще бъде разположена фотоизложба с авторски фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и изцяло заснети на лента. За заснемането на кадрите в изложбата авторът Неделчо Хазърбасанов прекарва два дни в компанията на варненски рибари – част от екипажа на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“. Верен на своя репортажен стил, Неделчо търси онези ситуации, които загърбват клишетата и фалшивите образи, за да покажат неподправеното ежедневие и неповторимия чар на нашия черноморски риболов.

  Изложбата съдържа над 30 фотографии, заснети буквално дни преди откриването на изложбата и представящи по този начин неповторимо съчетание между репортажната актуалност на сюжетите и ретро-естетиката на лентовата фотография. Изложбата ще бъде открита за посетители в продължение на две седмици, до 12-ти Юли.

  Официалното откриване е по време на международния ден на рибарите и риболова (27-ми юни, събота). За да отбележат празника, за пръв път на Морска Гара ще акостира флотилия от рибарски кораби – част от сдружение „Черноморски Изгрев“, които могат да бъдат разгледани от посетителите.

  „Надяваме се с този проект да запалим интерес към темата и да стартираме разговор за нуждата от щадящ, устойчив риболов в Черно Море. Защото опазването на черноморските екосистеми и бъдещето на рибарството са неразделно свързани.

  Въпреки предизвикателствата, черноморския ни риболов се развива в позитивна посока, имаме много поводи за гордост и е време те да станат достъпни за всички любители на качествените черноморски продукти“, коментира Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“.

  За организаторите:

  Черноморски Улов стартира дейност през есента на 2019-та година с мисията да предложи черноморски продукти от отговорен и устойчив риболов, и които не отстъпват по вкус и външен вид на най-добрите световни примери.

  Сдружение „Таляна“ има за цел да опазва и развива артистичното сърце на Варна, съхраняващо историческия дух с неповторима, разпознаваема идентичност.

  „Таляна“ въплъщава космополитния, свободен, креативен дух на Варна. Пресечна точка между турската, гръцката, арменската и еврейската махала „Таляна“ е много повече от привлекателна градска зона, посветена на творческите индустрии. Тук най-добре се усеща хилядолетната история на нашия град, който от самото си възникване е тясно свързан със света благодарение на морските си връзки с близки и далечни страни, култури и цивилизации.

  За автора на изложбата:

  Неделчо Хазърбасанов завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност фотография през 2012. За кратко работи като фоторепортер към българско електронно издание, но това оставя траен отпечатък върху фотографския му подход. Непринудеността и динамиката на репортажния подход бележи всички негови проекти, независимо дали снима хора, събития, филмови продукции или природа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg