• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненци създадоха Информационен регистър на недвижимото културно наследство в града
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  5ee29e4a66d4ef09a95e0818_blog-thumb
  Снимка:Информационен регистър на варненското недвижимо културно наследство

  Варненци създадоха дигитална база данни за недвижимото културно наследство в града. Сайтът предоставя абсолютно свободен достъп до дигитална база данни, систематизирана според българската нормативна уредба.

  Регистърът съдържа специализирана графична и документална информация за 510 обекта – сгради със статут на културна ценност. Също така предоставя  подробна и изчерпателна информация и възможност за търсене на обектите по различни критерии. Оптимизиран и пригоден за позване от институции, специалисти, собственици, изследователи и почитателина историята на град Варна.

  За основа на Регистъра е използвано изследване, извършенопрез 2015г., разработено за обществена поръчка с предмет: „Идентифициране/актуализиране и предложение задеклариране на недвижимите културни ценности на територията на Община Варна”.

  Екипът, разработил проекта си поставя за цел да създаде богата и изчерпателна база данни, систематизирана и оптимизирана за работа на институции, специалисти и изследователи. Обществено – достъпният актуализиран списък и всички съответни приложения следва да улеснят процесите при инвестиционни намерения и архитектурно проектиране в най-натоварената – централна зона на града.

  Малката група ентусиасти са работили безвъзмездно близо годино по осъществяването на регистъра. Екипът се състои от арх. Ирина Рачева (съдържание и редакция), Даниел Ефтимов (фотозаснемане и техническа обработка) и Давид Пенев (разработка на сайт).

  Регистърът може да разгледате тук.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg