• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Съдят двама полицаи за подкуп и престъпление по служба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съд

  Действията им се доказват от разпечатки на комуникации по мобилни телефони, видеокамерите в града, както и от използваните по делото специални разузнавателни средства

  Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт в съда срещу двама старши полицаи от Специализираното подразделение за охрана на обществения ред.

  35-годишният Христо Г. ще отговаря за поискан подкуп в размер на 440 лева и приет дар в размер на 220 лева и 100 евро чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, за да не извърши действия по служба. Престъплението по член 302, т. 1 и 2 от НК е извършено като продължавано деяние.

  Колегата му старши полицай Костадин К. е предаден на съд за престъпление по служба по член 282, ал. 1 от НК. Той не изпълнил служебните си задължения с цел да набави за Христо Г. облагата и от това са настъпили немаловажни последици.

  На 30 март 2019 г. двамата подсъдими полицаи извършвали автопатрулна дейност със служебен автомобил. Дежурството им започнало в 8 часа и продължило до 20 часа. Малко преди 16 часа те забелязали автомобил, спрян непосредствено след навеса на автобусна спирка на Червения площад.
  В него пътували Ил. В. и Г. И., които били наети на „работа“ да доставят по поръчка наркотични вещества от Константин К. „Работодателят“ им в момента търпи ефективна присъда във варненския затвор заедно със съучастниците в наркоразпространението Руси Полковника и сина му Стоян.

  Появата на полицейския автомобил притеснила двамата младежи, тъй като в колата им имало наркотици. При личен обиск у един от младежите било намерено пликче с наркотик. Последвало претърсване на автомобила, в който била намерена чантата с наркотици. Полицай Христо Г. обяснил какво следва от това – сваляне на регистрационните табели на колата, 2000 лева глоба и задържане под стража.

  Ил. В. помолил служителя на реда „да измислят нещо“. Христо Г. поискал за услугата да реши проблема 440 лева.

  Междувременно проверката на автомобила на двамата наркодилъри била засечена от техния работодател, който пътувал със сестра си. Помолил я да отиде при „новите“ му работници и да вземе „служебния“ им телефон, под предлог че е неин. Появата й предизвикала неприятна изненада както у полицейските служители, така и у наркоразпространителите.

  По-късно Ил.В. и Георги И. се върнали, за да „доплатят“ част от поискания подкуп. Парите за него взели от сина на Руси Полковника.

  Двамата подсъдими полицаи не издали заповед за задържането на нарушителите, не съставили протокол за обиска и претърсването на колата и не докладвали на оперативния дежурен за констатираното правонарушение. Действията им се доказват от разпечатки на комуникации по мобилни телефони, видеокамерите в града, както и от използваните по делото специални разузнавателни средства.

  Предстои делото срещу старши полицаите Христо Г. и Костадин К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура в морския град.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg