• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц. Ангел Кунчев: Вирусът удря там, където не се спазват правилата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС/архив
  Снимка: БГНЕС/архив

  Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните две седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата. Това заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев на фона на поредния ден на голям брой заразени с коронавирус у нас.

  130 са потвърдените нови случаи през последното денонощие при направени 2946 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България са 4114. От тях активни са 1689. 2217 са излекуваните лица. 46 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа. В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 362 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 13 са настанени в интензивни отделения и клиники.

  Премиерът Бойко Борисов ще бъде глобен с 300 лв. за неносене на маска при влизането му в Рилския манастир, ще бъдат глобени и всички останали, каза доц. Кунчев и уточни, че не той е предложил да бъде глобен премиерът, нито от Министерски съвет са се обадили.

  „Министерски съвет само потвърди, че след като има на нарушение на правилата, наистина ще бъде съставен акт и е нормално да се реагира така. Важно е при всички случаи на неспазване на правилата да дадем пример, че контролът работи. Започнахме с партийните централи, с Националния стадион, връчихме и предписание на парламента, тъй като и там не се спазваха както трябва правилата и продължаваме навсякъде, където установим неспазване“, каза още той.

  „Вчера уведомихме всички директори на РЗИ, че трябва да потърсят всеки орган за контрол, който може да се включи в този процес, за да се почувства този контрол на всяко едно място, за да разберем, че ако ние не се пазим, няма как държавата с централизирани мерки да ни осигури 100% защита. Донякъде разбирам емоционалното желание да отхвърлим всичко и да забравим това и да продължим да живеем пълноценно, но е факт, че вирусът продължава да циркулира и това крие рискове. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките, защото те са ключови – и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината. В последните две седмици тези високи стойности ни показаха, че вирусът удря точно там, където има грубо неспазване – събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране. Нещата са ясни“, посочи Кунчев.

  „С премиера не сме говорили по въпроса, няма и нужда. Той ще бъде глобен с 300 лв., както всички останали. Ще бъдат глобени всички от екипа на премиера и журналистите заедно с техните екипи и оператори. Има заповед на министъра на здравеопазването за закрити помещения и тя е съвсем ясна. Ако не спазваме мерките, ще бъдем глобени“, допълни той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg