• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕС не стигна до споразумение за списъка с безопасни държави
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  europe

  Първят етап на отваряне на границите не мина по план

  Посланиците на държавите – членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение за списъка с безопасни държави, чиито граждани могат свободно да пътуват в съюза от 1 юли. Съединените щати, Бразилия и Русия не са включени в списъка на безопасните страни. Вчера се събраха посланиците, за да изготвят критерии за свободен достъп на европейска територия. Дискусиите продължиха и през нощта, предаде БНР.

  Около 20 държави бяха включени в списъка за обсъждане, но посланиците поискаха да се консултират с правителствата си. Тази вечер се очакват неофициални отговори.

  Американските граждани може и да получат позволение да влизат в съюза, но ако преминават проверка на температура, съобщават американски представители. Европейската комисия препоръча на 15 юни първо да се отворят вътрешните граници в блока, а на по-късен етап, на 1 юли, и външните. Първият етап не успя да мине по план.

  Гърция продължава да прави тестове за COVID-19 на граждани,които идват от редица европейски държави, сред които Франция, Италия, Нидерландия и Испания. Дори налага и карантина, докато излязат резултатите от изследванията. Чехия не допуска туристи от Португалия, Швеция и части от Полша.

  В блока преобладава становището, че Европа трябва да отвори границите си за тези държави, които имат подобна или по-добра епидемична ситуация. Остават въпросите как да се направи подобна оценка и до колко са достоверни подадените данни.

  По данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите – Съединените щати, Мексико, Бразилия и по-голямата част от Латинска Америка, Русия, Южна Африка и Саудитска Арабия са с по-тежка епидемична ситуация от Европейския съюз.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg