• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 6 млрд. евро събра втората донорска конференция на Фон дер Лайен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  991-ratio-ursula-fon-der-lajen


  Втората международна донорска конференция за коронавируса, свикана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, събра 6,15 милиарда евро от Европейския съюз, САЩ и други страни.

  Европейската комисия, заедно с Европейската инвестиционна банка, обеща 4,9 милиарда евро за борба с COVID-19, Германия – 383 милиона евро, САЩ – 545 милиона долара, Канада – 219 милиона долара и Катар – 10 милиона долара.

  На срещата присъстваха представители на 40 правителства.

  Събраните пари ще бъдат използвани за тестване за коронавирус, лечение, разработване и производство на ваксина, както и за подпомагане на най-бедните общности.

  На конференцията, проведена в рамките на съвместната инициатива на Европейската комисия и организацията „Глобален гражданин“, се проведе и концерт за набиране на средства. Многобройни звезди взеха участие в концерта, включително Майли Сайръс, Джъстин Бийбър, Шакира, Ашер, а събитието бе излъчено по целия свят.

  Председателят на ЕК Фон дер Лайен заяви, че е изключително важно всеки, който се нуждае от ваксина, да може да бъде снабден с нея.

  „Опитвам се да убедя най-богатите страни да резервират ваксини не само за себе си, но и за страните с нисък и среден доход. Това е тест за солидарност“, подчерта тя.

  ЕС настоява за глобално сътрудничество в опит да постави пандемията под контрол, за разлика от САЩ и Китай, които се фокусират върху национални инициативи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg