• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Хотелите по Северното Черноморие са резервирани до около 70% от капацитета си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  плаж, море, чадъри, шезлонги

  Предстои да разберем дали резервациите ще останат само на хартия, българските туристи не могат да компенсират липсата на чужденци, с тревога следим ситуацията в Румъния, коментира председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев

  Българските туристи не могат да компенсират загубите от слабото присъствие на чуждестранни туристи у нас, тъй като присъствието им не е толкова масово по нашите курорти. Това коментира Павлин Косев – собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, пред кореспондента на БНР Даниела Стойнова.

  “Ние всеки сезон имаме достатъчно българи. Много се спекулира с това, че българите били ходели в Турция или в Гърция. Българи ходят по целия свят. Турция и Гърция са ни близо и има наистина българи, които ги предпочитат, но в същото време има и много българи, които предпочитат нашето Черноморие. Ако разчитаме само на българите, те не са достатъчно като обем, особено в хотели, които са ваканционни и са ориентирани основно към чуждестранни туристи, те имат много малък дял българи”, поясни Павлин Косев.

  Той допълни,че всички от бранша следят ситуацията в съседна Румъния, тъй като румънците познават и обичат българското Черноморие и ако там се обяви повторна карантина, това ще донесе големи загуби за нашия туризъм.

  “Винаги румънците са били много силен сектор за българския туризъм, най-вече предвид това че е близка дестинация, освен това румънците много харесват нашето Черноморие. Следим обстановката и при тях с увеличаването броя на заразените от коронавирус. Дано не въведат отново карантина, защото това би било пагубно за нашия сезон, тъй като това са клиенти, които са ни изключително важни”, подчерта Павлин Косев.

  “Ние работим предимно на румънския пазар, северното Черноморие го предпочитат повече румънците, и на полския пазар сме много активни. Засега имаме резервации, очакваме полети от Полша до Варна, надяваме се да няма някаква допълнителна форсмажорна ситуация, да се успокоят нещата. За съжаление тенденцията от последните дни е за увеличаване на заболелите във Варна и тя е доста неприятна . Ние в най-тежките месеци изкарахме, Варна беше като един оазис с най-малко заболели дано настоящата ситуация да е инцидент, дано да се вземат адекватни мерки. Лично моят съвет е да има малко повече контрол, но има и много недобросъвестни граждани, които с лека ръка нарушават изискванията”, допълни Павлин Косев.

  В момента резервациите по северното Черноморие за юли и август са около 60-70 процента от капацитета, но тепърва предстои да се установи дали част от тях ще останат само на хартия, или ще се реализират, отбеляза председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

  “Никой от туроператорите и партньорите, с които работим, а дори и крайните клиенти не могат да гарантират, че ще дойдат, дори да са предплатили. Единственото сигурно е, че няма да им изгорят парите. Предвид ситуацията в момента всички проявяваме разбиране, все пак е форсмажорна годината и всички виждаме, че нещата се променят ден за ден. Ако анулират резервациите си, те ще си получат обратно парите или ваучер, това е въпрос на конкретна политика на всеки хотел”, поясни Павлин Косев.

  “Няма как един петзвезден хотел да намали на 50 процента цените. Себестойността на услугата му е твърде висока. В рамките на 10-15 до 20 процента е максимумът, в който може да се варира. Не е възможно да се направят отстъпки от порядъка на 50-70 процента. Ако някъде се види подобно нещо, това са чисто маркетингови тактики. Сега трябва да използваме това, че много българи се върнаха в страната и ако успеем да ги мотивираме да почиват на родното Черноморие, това би било добре в дългосрочен план за туризма у нас”, каза още председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg