• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Депутатите ратифицираха газовата връзка с Гърция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  газопровод

  Проектът е включен в 70-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката

  Народното събрание прие законопроекта за ратифициране на Междуправителственото споразумение между България и Гърция за газовата връзка между двете страни. С това се уреждат финансовите, данъчните и правните параметри относно изграждането на газопровода с обща дължина приблизително 182 км, от които 151 км на българска територия.

  С реализацията на този проект страната ни ще си осигури достъп до газопровода ТАП, по който можем да получим и договорените още 2006г. за България 1 млрд. куб. м. азерски газ годишно. С новата газова тръба на практика ще свържем газопреносната си мрежа с Южния газов коридор. Впоследствие като свързващото звено на пазарите на Югоизточна Европа с тези в Централна и Източна Европа, страната ни ще си осигури достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на природен газ.

  Цялото финансиране по проекта от 220 млн. евро за междусистемна газова връзка Гърция – България е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на законопроекта в Комисията по енергетика. Според нея проектът е изключително важен не само за нас.

  “Той е включен 70-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката и това не е случайно”, изтъкна Петкова.

  Със 134 гласа на първо четене и със 131 гласа „за“ на второ, парламентът ратифицира газовата връзка с Гърция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg