• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  3 юли-международен ден без найлонови торбички
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  торбичка, околна среда

  На 3 юли 2009 за първи път се отбелязва Международния ден без найлонови торбички, инициативата е на Bag Free World, които се борят за ограничаване и забрана на използването на пластмасови предмети за еднократна употреба, в това число и торбичките. Този ден е глобална инициатива, която цели елиминирането на пластмасовите торбички от нашето ежедневие.

  Найлоновите торбички са навсякъде, за да улеснят евтино и практично ежедневието ни. Но, докато те се използват средно за по 25 минути, в зависимост от материала на всяка една найлонова торбичка й отнема между 100 и 500 години да се разгради в естествена среда. Всяка година в света се произвежат 3 400 000 торбички, а поради тяхната  лекотата , разпространението им е напълно неконтролируемо.

  Последствията от употребата им нанасят огромни щети за околната среда. Неправилно изхвърлени или попаднали в природата, те причиняват страдания и смърт на много животни. Все повече държави в света налагат забрани за използването на найлонови торбички за еднократна употреба.

  Найлоновите торбички ще бъдат забранени за употреба в ЕС от 2021 г.

  Във Варна по повод Международния ден без найлонови торбички ще се проведе кампания „Ела с торбичка, вземи си книжка!“ 

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg