• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мария Габриел:Европейски компании са сред най-напредналите в света за създаване на ваксина за COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  мария габриел

  От януари имахме екипи, които и досега работят върху ваксина, върху лечение, върху диагностични тестове, затова и две европейски компании са сред най-напредналите в света”, заяви в сутрешния блок на БНТ еврокомисарят Мария Габриел.

  Оказана им е подкрепа и те работят в оптимални условия за намиране на решения за коронавируса и създаване на ваксина, подчерта тя. Създадена е и обща платформа за споделяне на данни за ускоряване на процесите.

  Вече има и общоевропейска програма за ваксини, която предвижда и следващите етапи, сред които и готовност за производство. По въпроса за финансирането Габриел съобщи, че само в рамките на нейния ресор са мобилизирани 1 млрд. евро, а Световната донорска конференция е осигурила 16 млрд. евро.

  За справяне с икономическите последствия от кризата е предложеният от ЕК нов план за възстановяване със 750 млрд., от които 50 млрд. грантове и 250 под формата на кредити. Най-важното в момента е държавните ръководители да се съгласят за тази голяма рамка.

  Видяхме в тази криза, че цифровите умения не са нещо, свързано с бъдещето, а са част от настоящето. Беше истински стрес тест за нашата цифрова инфраструктура, за образованието, за сектори на икономиката и администрацията и се справихме успешно, подчерта Габриел. И благодари на учителите, родителите и учениците, че успяха да продължат учебния процес.

  “Като уточнявам: никога цифровите технологии не могат да заместят социалния контакт”, подчерта eврокомисарят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg