• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Нужни са 1.5 млрд лева за ремонт на канализационната мрежа във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  buria-rain-dajd-vremeto-5

  Наводненията по варненските улици са свързани с остарялата канализация, отбеляза председателят на ПК “Финанси и бюджет” към общинския съвет Бранимир Балачев

  Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите – каза за предаването „Позиция” на Радио Варна председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ и председател на ПК “Финанси и бюджет” към местния парламент Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна”, каза още той и допълни:

  “Може би ще ни трябват 1.5 млрд лева, ако трябва да направим отводнителните системи да бъдат с диаметър метър и половина, вместо 0.8 м. Всичко обаче опира до възможности и начин, по който това нещо би могло да се направи. Знам за проблемите, които възникват при по големи валежи, също живея в този град. Но дори в законодателството присъстват така наречените форс мажорни обстоятелства – когато вали по 100 л/кв. м. дъжд, каквато и да е канализационната мрежа, тя не може да поеме такъв обем вода.

  Специално за новия булевард, водосборът от дъждовна вода, който се получава там след силни валежи е поради факта, че във Варна всичко е в бетон и асфалт и водата не може да попива, каза още Бранимир Балачев.

  Според Бранимир Балачев, въпрос на виждане е, дали трябва да общинският съвет да заседава заради пет – шест точки в дневния ред и да се правят сесии по-често или общинските съветници да се свикват без достатъчен материал за обсъждане.

  “Дори и законово няма изискване каква да е честотата на общинските сесии – може да са на две седмици, на месец или на по-дълги периоди. Единственото, което законът е задал като рамка е, че на три месеца трябва да има поне едно заседание.”

  Според председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ, така се е минимизирала възможността от коронавирусната заплаха.

  На въпрос, дали ще бъде потърсена някаква отговорност от лицата, които са сложили подпис под документа въвеждащ в експлоатация скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро, Балачев отговори положително. “Община Варна предприе действия по установяване на действителния извършител на строително монтажните дейности, извършвани през годините. По законовия ред установихме и какво е състоянието, за да може да се търси и финансова отговорност от субектите, осъществили тази обществена поръчка. Отправихме и сигнал до прокуратурата, която се е самосезирала след тях и след публикации и извършва проверка.”

  Българската асоциация по кредитен рейтинг, е оценила кредитния рейтинг на Варна в дългосрочен план като перспективно стабилен, обясни Балачев и поясни, че това което се прави по отношение на общинските финанси е довело до тази оценка.

  На въпрос, как ще се отрази кризата в туризма на бюджета на Община Варна и планираните в началото на годината приходи, при липса на работещ бранш и съответно данъци, Балачев призна, че градът е от най- засегнатите в този сектор.

  “В този контекст на на 1 юли, в Постоянната комисия на НСОРБ по местни финанси, бюджет и общинска собственост, на която присъствах, бяха разгледани много варианти по отношение на това кое може да се оптимизира и кое не по отношение на данъчни преференции и данъчни намаления. Сред проблемите на Варна е именно този туристически данък и липсата на приходи в бюджета от него. В тази връзка бяха набелязана мерки в дългосрочен план и средносрочен план как да бъдат подпомогнати най-засегнатите общини, в това число и Варна. Общият размер на недостига в национален план е 11% или около двеста милиона лева.

  За компенсация решихме да искаме авансово привеждане на дължимите трансфери от държавния бюджет. Ще искаме и временно спиране на възстановяване на кредитите които общините дължат към държавата. Тъй като удължихме с два месеца събирането на данък сгради и данък смет, с два месеца ще търсим компенсации и в тази насока. Препоръчваме мярката 60/40 да придобие по-масов характер, за да може да се компенсира липсата на определени общински предприятия, които не са в добра финансова кондиция, за да могат да задържат своя персонал”.

  Препоръчва се и падане на мораториума върху сделките с общински имоти, член 19 и 45 от закона за публичните финанси.

  1 коментар

  1. опетков

   Кметът искаше “само” 100 млн, този вдигна мизата с поредната глупост. Алоо. журналяги защо не го попитате: Защо не се чистят запушените канализационни шахти. 90% от шахтите по улиците са запушени от години. На много места шахтите са направени в най-високата част на платното. Не са виновни тръбите, … а главите на управниците ни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg