• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Извънредната епидемиологична обстановка се удължава до 31 юли
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  кирил ананиев

  Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса

  Здравният министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов дават брифинг във връзка с епидемичната обстановка в страната, съобщи БНТ.

  Стана ясно, че тази сутрин се е състояла среща при премиера с Националния оперативен щаб, на която са присъствали министърът на финансите Горанов и вицепремиера Дончев. Продължават ежедневните срещи при премиера, на които ще се прави анализ на епидемичната обстановка в страната.

  Взето е решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка с две седмици, т.е до края на юли. Това се прави, за да се запази възможността на министъра на здравеопазването да може да издава заповеди, за да се създадат условия за намаляване равнището на нивото за намаляване на коронавируса.

  Засилва се и контролът по спазване на мерките. Препоръчва се на областните щабове да засилят контрола на територията на своята област при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в техния регион и тяхната компетентност.

  Препоръчва се да се намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се наблюдава силно разпространение на вируса при провеждане на масови мероприятия.

  Ананиев ще издаде заповед, в която ще определи гражданите на кои страни ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влизат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.

  Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса.

  По този повод изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, магистър фармацевт Богдан Кирилов уточни, че през месец май у нас е стартирала кампания по изпитване на наше лекарство за лечение на коронавируса.

  „За медикамента „Ивермектин“ и възложителят, и производителят са български. Набрани са 30 пациента като в 9 болници се правят изпитванията“, изтъкна Богдан Кирилов. По думите му в Австралия, Испания, Бразилия и в САЩ също се правят изпитания на медикамента.

  „Края на юли и началото на април очаквайте повече информация“, обеща изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата у нас.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg