• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варна отбеляза 129 години от рождението на контраадмирал Вариклечков
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  контраадмирал Вариклечков
  Снимка:Община Варна

  С тържествена церемония пред сградата на Щаба на Военноморските сили във Варна беше отбелязана 129-тата годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, областния управител Стоян Пасев, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, родственици на Вариклечков, граждани, съобщиха от Община Варна.

  Церемонията се организира от Военноморските сили на Република България.

  Снимка:Община Варна

  В периода 1933-1935 г. Вариклечков е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис Трети, на когото е един от любимците, и изпълнява тази длъжност до 1937 година, когато отново е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове.

  На 1 май 1937 година става първият действащ конраадмирал на Българския военноморски флот. Известен е и с това, че по време на Коронен съвет остро се противопоставя на преминаването на страната ни към Хитлеристка Германия. След 9 септември 1944 година е арестуван и лежи в лагери и затвор. Пенсията му е спряна, а първият командващ на флота става дребен земеделец, който обработва ябълкови насаждения край Дългопол. Умира на 23 февруари 1974 г.

  Снимка:Община Варна

  1 коментар

  1. опетков

   Имаше много красива вила в Морската градина с разкошен двор с фонтани, езерце и статуи, която комунистите разрушиха.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg