• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Европейският парламент гласува новите правила за пътните превози в ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  europe-1395916_1280

  Предвижда се резултатите от гласуването да бъдат обявени утре

  Европейският парламент ще гласува днес новите правила за пътните превози в ЕС, предава агенция КРОСС. Предвижда се резултатите от гласуването да бъдат обявени утре, сочи програмата на тридневното заседание на евродепутатите.

  Новото законодателство въвежда множество изисквания, сред които за често връщане на водачите и на превозните средства в страната, където собственикът е данъчно задължен. Няколко страни, сред които и България, съобщиха по-рано, че ще обжалват промените пред Съда на ЕС, ако бъдат приети.

  Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) съобщи вчера пред български журналисти, че са внесени предложения за 80 поправки на законопроекта. По неговите думи, дори една от тях да бъде приета, това ще означава връщане на законопроекта за трето разглеждане.

  Той уточни, че през септември се очакват резултатите от поръчаната от Европейската комисия външна оценка за въздействието върху природата на законодателните изменения. По неговите думи около 40 на сто от камионите биха пътували празни през ЕС, за да се изпълнят новите изисквания. За приемането на законопроекта ще бъде необходимо абсолютно мнозинство (поне 353 гласа).

  Утре евродепутатите ще обсъдят нуждата от защита на бюджета на ЕС в случаите на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава. В доклад на ЕП се отчита, че броят на съобщените през 2018 г. нередности с европейския бюджет (общо 11 638) е бил с 25 на сто по-нисък, отколкото през 2017 г., но без промяна в стойността на възможните измами (около 2,5 милиарда евро).

  Евродепутатите ще обсъдят също предложението на ЕК отпускането на средства от общия бюджет да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС. Миналата година ЕП поиска, ако отпускането на средства бъде спряно или намалено по такава причина, от това да не страдат крайните получатели.

  ЕП ще обсъди също въпроса с приобщаването на ромите през следващите 10 години. Очаква се евродепутатите да поискат задължителни цели, както и европейско наблюдение на тяхното изпълнение, за да се избегне злоупотреба със средства.

  В петък ЕП ще отбележи 25-годишнината от събитията в Сребреница. През юли 1995 г. там бяха избити хиляди босненски мюсюлмани – събитие, определяно като най-мащабното изтребване на хора в Европа след края на Втората световна война.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg