• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  170 години от рождението на Иван Вазов
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Vazov-rotated
  Снимка:БАН

  Произведения на Иван Вазов, съхранявани 150 години, показва в изложба Библиотеката на БАН

  С две изложби Българската академия на науките ще отбележи 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. През 1881 г. Иван Вазов е избран за академик и става действителен член на Българското книжовно дружество (БКД), а през 1921 г. е почетен член на БАН.

  На 9 юли, в 10:30 часа, пред сградата на Народния театър „Иван Вазов” е откриването на съвместна изложба с партньорите на честванията – БАН, Столична община и Народния театър.

  Във фоайето на БАН (ул. „15-ти ноември“ 1) в 15:00 часа ще бъде открита изложба на Централната библиотека на БАН. В изложбата, посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература, Централната библиотека на БАН представя негови произведения, съхранявани във фонда ѝ в продължение на 150 години.

  В нея са показани голяма част от Вазовите творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, а впоследствие Българската академия на науките, както и първите издания на някои от тях. Можете да видите преводи на „Под игото“ на полски език от 1895 г., на „Чичовци“ на чешки език от 1949 г. „Под игото“ на немски език от 1918, „Разкази и повести“ на немски език от 1917 г., кактои издание на стихотворението „Радецки“ от 1878 г., поредицата „Походна войнишка библиотека“ (1917–1918), с гл. ред. проф. Иван Д. Шишманов, издавана от Щаба на действащата армия.

  Централна библиотека на БАН съхранява около 1000 заглавия от разнообразното в жанрово отношение творчество на Вазов. Това са отделни произведения, творби, публикувани в периодичния печат, както и литература за него.

  В 18:00 ч. на Голяма сцена в Народния театър ще се проведе тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Партньори на честването са БАН, Столична община, БНТ и БНР.

  Знаковият Вазовед чл.-кор. на БАН Милена Цанева ще произнесе слово, посветено на Иван Вазов. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще връчи на чл.-кор. Милена Цанева Почетен знак “Марин Дринов” на БАН за научните й изследвания на знакови имена от българската литературна класика и особено творчеството на Иван Вазов.

  Публиката ще чуе думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на Фондация „Основа-та“ акад. Дамян Дамянов.

  На честването ще бъде показан документален филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22:30 ч. Зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл „О, ти, която и да си…“ от Мирела Иванова, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова.

  Програмата на целия ден на 9 юли ще бъде посветена на честването на забележителната годишнина. След откриването на изложбата в 10:30 ч., към дома на народния поет ще потегли шествие, а на балкона на сградата ще са момче и момиче, които ще произнесат стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“. Крайната точка на шествието ще бъде паметникът на Вазов в градинката на ул. „Раковски“, където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга в Народния театър Мирела Иванова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg