• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Жалби заради отпаднали почивки се подават напоследък до КЗП
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  canceled-5077246_1280

  България е една от най-активните държави в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки, коментира Димитър Маргаритов

  Потребителското поведение по време на криза коментира в студиото на телевизия Блумбърг председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. “Потреблението намаля значително, хората ограничиха и разходите си”, отбеляза той.

  В началото на извънредната обстановка сигнали до КЗП е имало заради липсата на маски и дезинфенктанти, в последно време по-често се подават жалби заради отпаднали почивки.

  Димитър Маргаритов коментира също обмена на информация за опасни стоки, в който България заема водещо място, като една от най-активните страни в Европа. На общоевропейско ниво най-опасните стоки са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата. За България детските дрехи са най-срещаният продукт с риск, следвани от стоки за отглеждането на децата и електроуреди (спомагателни уреди за консумация на енергия). Това заяви по повод резултатите от последния дoĸлaд нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (ЕК), бaзиpaн нa peгиcтрaциитe в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки в Европейския съюз (ЕС) Димитър Маргаритов.

  “Системата повишава своята ефективност, като от 2015 г. досега активностите на държави членки за откриване на такива стоки са се увеличи с около 65 процента по думите на европейстия комисар за потребителска защита” добави председателят.

  България е на 12-о място на нотифицирани опасни стоки и на 3-о място в Европа по реакции за противодействие, стана ясно още от разговора.

  “Голяма част от опасните стоки у нас са внос, и затова КЗП запознава търговците и браншовите организации с изисквания за стандартите за група стоки, за да се противодейства на разпостранението на опасни стоки”, отбеляза Маргаритов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg