• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Обвиняем за пране на пари остава в ареста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  money

  Инкриминираната сума от 411 750 лева е придобита чрез компютърна измама и данъчни престъпления

  41-годишният Атанас В., който е бил привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура във Варна за пране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък, остава в ареста, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Днес с определение състав на Варненския окръжен съд е одобрил искането на прокуратурата за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. До произнасянето на съда обвиняемият бе задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

  Инкриминираната сума от 411 750 лева, която според обвинението Атанас е „изпрал“ в съучастие с баща и син, негови помагачи в тежкото криминално деяние, е придобита чрез компютърна измама и данъчни престъпления. Престъпната дейност е извършвана от юни 2019 г. до 6 юли 2020 год.

  На два пъти чрез съучастниците си – баща и син, задържаният под стража Атанас получил парични средства, за които знаел, че са придоби чрез престъпления. На 6 юли тази година, малко след като изтеглил 285 000 лева от банка в Пловдив, 41-годишният мъж от Провадия бил задържан и конвоиран във Варна. При обиск у него са намерени още 11 000 лева.
  В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество Г.Н. се разпоредил с цялата сума. 20 000 евро изтеглил в брой, а останалата част наредил по сметка на физическо лице – един от помагачите на Атанас.

  Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане по системата SWIFT за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама.

  Разследването по образуваното досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Варна било възложено на следовател от Националната следствена служба поради фактическата и правна сложност. Случаят бил регистриран в Евроджъст като казус и по него била проведена среща с главния прокурор на Княжество Монако и съдия-следовател по наказателното дело, водено в Княжеството за компютърна измама.

  Атанас В. е осъждан четири пъти. В криминалните среди той бил известен с прякора си Патката. Престъплението, в което е обвинен от Окръжната прокуратура във Варна, е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

  Действия по разследването продължават.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg