• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  България официално е в чакалнята на еврозоната
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  evro

  Българският лев влиза в механизма ERM II, обявиха официално от Брюксел. Съобщението беше публикувано на сайта на Европейската централна банка.

  По искане на българските власти: финансовите министри на страните от Еврозоната, президентът на ЕЦБ и гуверньорите на националните банки на Дания и България, решиха да включат Българския лев в механизма ERM II, се казва в съобщението.

  Валутният курс остава фиксиран на 1.95583 лв. за едно евро.

  Както се очакваше, страната ни влиза в механизма, запазвайки Валутния борд.

  „Много се радваме да посрещнем България в единния надзорен механизъм и в семейството на банковия надзор в ЕЦБ,” заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ, цитиран от „24 часа“.

  „Това бележи важен етап в историята на банковия съюз, тъй като обхватът му се разширява отвъд държавите членки на еврозоната.“

  На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно! Това е за десетилетия, народът трябваше да е заедно! А ние цял ден се мъчим да покажем кой колко някого мрази“. Това обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

  Той коментира новината за дългоочакваното влизане на страната ни в чакалнята на еврото.

  Борисов не скри разочарованието си от изкуственото разделение в обществото.

  „Съединението прави силата, да се радваме, свършили сме огромна работа. А ние цял ден отбиваме атаките на нашите българи, десетки колеги от Европа са се наредили по телефон сега да ни подкрепят. Вижте как звучи: финансовите министри на страните от Еврозоната. Не „мутрите“ и не „мафията“. Час след нас влезе и Хърватия. Решиха единодушно! В процеса на взимане на това решение участва и ЕК, получихме изключителна подкрепа“, разказа Борисов.

  Премиерът подчерта, че членството в Еврозоната е било основен негов приоритет.

  „Героят днес е Радев – гуверньорът на БНБ Димитър Радев! И Горанов. Когато си член на банковия съюз и има пълен мониторинг, никой не може да казва – теглих милиони кеш. Банките са в безопасност. И в същото време не се радвам. Дали не можем да проявим малко мъдрост“, попита Борисов.

  Той призна, че се обижда, когато президентът и опозицията го наричат „мутра“.

  „Майка ми беше учителка, баща ми – пожарникар. Създали са ме малко по-силен физически. Но как ще си позволи някой да ме обиди така, боли ме. Моето предложение към опозицията е да се хванем и да работим. Такава криза се задава! Всички медии по света ще ни отразят, те се радват за нас. Има избори, народът ще реши. Даже май да си опозиция в следващото време ще е по-хубаво“, коментира Борисов.

  Премиерът отказа да отговаря на въпроси и излезе навън да каже няколко думи на протестиращите.

  „Не съм щастлив защото не сме заедно! Само обединени можем да вървим напред. Бъдете здрави и не се поддавайте на провокации!“, пожела Борисов

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg