• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Експерти: Морската вода във Варна е чиста, всички показатели са в норма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  dig

  До края на юли се предвиждат още две проби

  Морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста, всички микробиологични показатели са в норма. Това сочат справките, които РЗИ – Варна, прави регулярно във всичките 23 зони във Варненското черноморско крайбрежие. Последната засега справка е от края на юни.

  Според нея в двата наблюдавани пункта – на плажа в „Аспарухово“ и на Офицерския плаж – Варна микробиологичните показатели на водата са отлични. Именно тези два пункта са старт и финал на 80-ия юбилеен маратон Галата – Варна. В цифри: на плажа в „Аспарухово“ са измерени под 15 единици на 100 куб. см. вода на ентерококи и ешерихия коли. Референтната стойност за ентерококи е 200 единици, а за ешерихия коли – 500 единици.

  Стойностите за плаж Офицерски, където ще финишират плувците, са съответно 77 единици за ентерококи и 61 за ешерихия коли, т.е. в пъти под нормата.

  Перфектни са стойностите към края на юни и на Южния плаж във Варна, където на 1 август е масовото плуване в морето 1000 х 1000. Пробите показват, че и за двата изследвани показатели стойностите са под 15 единици при същите референти граници.

  „Всяка седмица правим регулярни проверки за качеството на морската вода, като нашите експерти вземат проби от 23 различни пункта, все в зоните за къпане. Стойностите от последните засега проби показват, че водите са в отлично състояние. И няма основание за здравен риск и притеснение към настоящия момент“, коментира д-р Елена Генева, зам.-директор на РЗИ-Варна.

  Очаква се следващите проби да излязат в близките дни. До края на юли се предвиждат още две проби за чистота на морската вода.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg