• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц. Ангел Кунчев: Повече ме притеснява броят на приетите в болница
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ангел Кунчев

  “Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт”. Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев – зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

  Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но “много важно е кой ще работи над тези болнични легла”:

  “Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част – работата на РЗИ, които се грижат на всички – вече над 200 хиляди души, поставени под карантина – да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението”.

  В предаването “Неделя 150” доц. Кунчев коментира основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България:

  “Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема”.

  Според него намесата на политиката в епедемичната опасност няма да доведе до дори резултати:

  “Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого”.

  Той се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичката криза:

  “Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате”, заяви доц. Кунчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg