• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Артистични намеси превръщат пешеходен надлез в сцена за изкуство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Cover Event

  “Ти си в квартала“ са три дни на артистични намеси в градското пространство, в които група архитекти, урбанисти и артисти от екипа на проект T.I.S.I ще се срещнат с жителите на „Конфу“ чрез различни форми на изкуството и в тях ще разкажат, че градът се променя истински с активната роля и участието на всеки от нас.

  Инициативата е последен етап в изпълнението на проекта за създаване на иновативен модел за планиране на градска среда. „Ти си в квартала“ ще предложи на публиката три различни и в същото време интегрирани в едно послание временни намеси за устойчиво въздействие (Temporary Interventions with Sustainable Impact).

  В проекта временната намеса (най-често артинсталация, пърформанс или др.) е инструмент, който фондация „Ре-Аниматори“ във Варна, заедно с Place.Make в София, използва за тестване на градска концепция. Не случайно от T.I.S.I. избират пешеходен надлез над бул. „Васил Левски“ и го превръщат в място, чувствително към културата.

  Какво ще се случва на един пешеходен надлез в дните на „Ти си в квартала“ е съвместна концепция на архитекти и артисти, но този път на финала на проекта като активни участници са поканени и жителите в квартала с отношение към позитивната промяна на градската среда.

  „Идва най-любопитният, провокативен и креативен етап от проекта ни. През следващата седмица към нас, архитектите и урбанистите, се присъединяват и актьорите Камен Стоянов и Катарина Свобода, които идват от Австрия, и Ивелина Иванова, която живее и твори в Париж. За нас е ценно да имаме тяхната подкрепа, защото като артисти, които познават средата и тук, и там, имат сетива за проблемите на града и провокацията към промяна, и поглед на иноватори. Всеки от тях е активно ангажиран с градското пространство чрез изкуството, което създава“, споделя Невена Вълчева от T.I.S.I.

  В организацията на събитията от „Tи си в квартала“ екипът е на терен от 8-ми юли. До 14-ти юли актрисата Ивелина Иванова интервюира жители на кв. „Конфу“, за да подготви през техните разкази сценична история. В пътуването й през квартала всеки участник в Walk&Talk (т.нар. водена разходка) ще научи какво вдъхновение могат да носят детайлите на градската среда. В разходката на Ивелина можете да се включите всеки ден от 20-ти от 22-ри юли включително, като началото й ще бъде в 18:30 ч. от надлеза при ул. „Магнолия“.

  На 18-ти юли визуалните артисти Катарина Свобода и Камен Стоянов канят жители и гости на квартал „Конфу“ в танцовата работилница Taking space от 17:00 до 20:00 ч. в двора на Колежа по туризъм. В същите часове на 19-ти юли на пешеходния надлез до ул. “Магнолия” е видео заснемането на резултата от уъркшопа.

  Пешеходният надлез над бул. „Васил Левски“ с начало от улица „Магнолия“ ще бъде и алтернативна сцена за събитията от официалната програма на „Ти си в квартала“ и всеки, който има път там ще бъде публика. На 20-ти юли, в 19:30 часа е поставянето на изложбата „Ти си в квартала“, илюстрация на възможните промени на пет локации от „Конфу“.

  На 21-ви юли, между 19:30 и 20:30 часа, ще върви прожекцията на авторски видеа: „Нагоре и през“, „Oпит за шум“, „Синхронизация“. Създадени са от Камен Стоянов и Катарина Свобода и поставят проблемите на градското пространство в един различен и по-артистичен контекст. По същото време, но на 22-ри юли, Камен Стоянов и Катарина Свобода ще покажат видео продукцията от танцовата Taking space работилница. И в трите дни екипът на T.I.S.I. ще кани минаващите през надлеза за участие в Sketch ideas – споделяне на идеи за по-красива градска среда, преживяна на нивото на очите и в емоцията на личните ни усещания.

  Sketch ideas е възможност споделено и забавно да се предложат позитивни решения за публичните пространства около нас, в случая предвид фокуса на проекта, границите на тези пространства са в квартал „Конфу“. Трите дни на „Ти си квартала“ са импровизиран хепънинг, по време на който екипът на проекта, гражданите и представителите на администрацията, също и артистите, ще споделят в диалог теми, актуални за развитието на градската среда.

  Актуалното от „Ти си в квартала“ можете да следите в страницата на събитието във facebook.

  Повече от два месеца екипът работи по концепцията за временните арт намеси, докато кризата с Covid-19 намира участниците в различни точки на Европа – България, Франция и Австрия. В успешното им партньорство между три държави подкрепата идва от Роберт Баръмов – художник и куратор на „Ти си в квартала“. Близо 10 години неговите артистични проекти са фокусирани върху намеси в градското пространство в културен, социален и политически аспект. Неформалните му акции по време на биеналето във Венеция 2015-2017 г. спомагат на местното културно общество, в координация с българското политическото представителство, да постави начало в създаването на български павилион на Венецианското биенале.

  Ти си в квартала“ е заключителният етап от проекта T.I.S.I. на Фондация „Ре-аниматори“. В него екипът поставя, вече чрез похватите на изкуството, проблемите на градското пространство, изведени в публичния дебат по темата на 5-ти май. Тогава архитектите от „Ре-аниматори“, заедно с урбанистите от place.make, представиха основни изводи от анализ на градската среда, заключена между булевардите „Цар Освободител“, „Сливница“ и „Владислав Варненчик“.

  „Изследвахме даденостите на района и желаните промени, убедени, че позицията на гражданите е също толкова важна колкото експертното мнение на специалистите. В подхода за планиране на градска среда, който разработихме в проекта T.I.S.I., жителят на града не е пасивен наблюдател, а активен участник в разговора за необходимостта от промяна“, споделят организаторите на „Ти си в квартала“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg