• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Уебинар “Kaк се грижим за бъдещето на миналото?” запознава варненци с недвижимото културно наследство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  как да се грижим за бъдещето

  В уебинара “Kaк се грижим за бъдещето на миналото?” ще представим различни гледни точки от позицията на лекторите на “Аdoorable academy”, които застъпват различни професионални сфери и участват в различни етапи от процеса на опазване, съхранение и популяризиране на недвижимо културно наследство.

  По време на уебинара лекторите:

  – Ще споделят по какъв начин те самите са ангажирани в процеса на съхранение и опазване на недвижимо културно наследство и каква е основната им мотивация зад това

  – Ще разкажат личен спомен, история или “научен урок” от техния професионален опит

  – Ще представят на кратко проект/иинициатива, свързан с недвижимото културно наследство, който разработват в момента и как си представят бъдещето на културното наследство след 10 години

  – Ще отговорят на въпросите Ви свързани с лекционния материал

  Водещите теми на дискусията са:

  1/ Как подпомагаме и възприемаме духа на мястото? Как повишаваме осведомеността на общността и защо е важно да научим повече за историята на града ни и за архитектурните стилове?

  2/ Какво представлява “икономическата достъпност” до културното наследство? Как може една сграда да продължи живота си успешно в друго време и с друга функция?

  3/ Каква е ролята на “медиатора” в общуването между културното наследство и хората? Как се достига до най-благоприятния сценарий и за двете страни?

  4/ Какво представлява процесът на идентифициране / актуализиране и предложение за деклариране на недвижимите културни ценности? Какво се случи през 2015 г. на територията на Община Варна” и какво е продължението?

  5/ Как работата на екскурзовода повишава стойността на местното културно наследство? Какво търси съвременният пътешественик? Какви са предизвикателствата пред културния туризъм във Варна?

  6/ Как младите български архитекти, инженери и строители преобразяват Варна в периода след Освобождението?

  7/ Каква е ролята на реставратора в процеса на съхранение и опазване на недвижимото културно наследство? Какво можем да научим от фасадите на старинните варненски сгради?

  Сред участниците в уебинара ще са: Християн Облаков – краевед, Константин Угринов – специалист реставрация и консервация, екскурзоводите Христина Неделчева и Елена Георгиева, както и архитектите Ирина Рачева, Мирослав Велков, Доника Георгиева и Десислава Ковачева.

  Moжете да се включите в уебинара и да участвате в дискусията в сряда, 15 юли от 18,30 часа , като последвате този линк в zoom.

  Meeting ID: 842 7440 5386
  Password /парола/: adoorable

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg