• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пенсионер ще връща близо 200 000 лева на държавата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Свидетелство за съдимост

  Като управител на фирма укрил данъци

  Варненският окръжен съд призна за виновeн 63-годишния Стоян Ст., който в качеството си на управител на еднолично дружество, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

  В периода 14.12.2011 год. до 30.03.2014г. във Варна в условията на продължаващо престъпление, подсъдимият избегнал плащането на ДДС и корпоративен данък в размер на 191 711,91 лева.

  Стоян Ст. е роден във Варна, със средно образование, разведен, пенсионер, с чисто съдебно минало.

  Защитата на подсъдимия поиска провеждане на съкратено съдебно следствие, като Стоян Ст. признава изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. В този случай, съдeбният състав е задължен да уважи искането на защитата му за провеждане на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

  За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд му наложи на 63-годишния мъж наказание 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване отлага с изпитателен срок от 3 години.

  Подсъдимият следва да заплати на Държавата, чрез Министерството на финансите обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 191 711.91 лева, в резултат на деяние, ведно със законната лихва, считано от дата на увреждането – 30.03.2014 г., до окончателното изплащане на сумата.

  Стоян Ст. е осъден за плати и направените по делото разноски в размер на 338,10 лв. по сметка на ОД на МВР-Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 7668,48 лв. по сметка на ВОС в полза на Бюджета на съдебната власт.

  Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg