• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Портних: Тъжно е, че провалени политици употребяват младите хора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  иван портних

  Кметът на Варна коментира важни теми от последните дни

  Кметът на Варна Иван Портних коментира актуални теми по време на сесията на общинския съвет, съобщават от общинския пресцентър. „На първо място искам да благодаря на всички за спазването на противоепидемичните мерки. Дълго време всички варненци се справяхме добре и отговорно. За съжаление, през последните седмици ставаме част от статистиката със заразени с коронавирус. Призовавам всички да се отнасят отговорно и да спазват най-елементарните санитарно хигиенни изисквания, за да можем по-бързо да се върнем към нормалния ежедневен ритъм“, каза още Портних. Ето и другите въпроси, които коментира:

  За партиите в протестите

  „Видно е, че в нашия обществено-икономически живот има неща, които трябва да се поправят. Наша обща задача е да се вслушваме в това, което казват протестиращите, особено младите хора. Доживяхме обаче Борислав Гуцанов да води протести и да вика „Мафията вън“. Това за мен е парадоксално! Тъжно, че много млади хора имат очаквания, но биват употребени и подвеждани системно от определени провалени политици и партии. Убеден съм, че това по никакъв начин не отговаря на желанията на тези млади хора, голяма част от които не знаят генерирането на проблемите през годините. Затова някои съветници в тази зала дължат обяснение за действията на своите партийни лидери – например, от ДСБ и „Да, България“ да обяснят как техният варненски лидер е продал „Лазурен бряг“ – тоест част от сградите на Алея Първа, на ТИМ? Нека разкажат за скандалната приватизация, за застрояването, за продажбата на общински имоти в центъра на Варна за жълти стотинки по време на най-тежката криза в страната“, заяви Иван Портних. Той допълни, че трябва да бъде даден ясен отговор на варненската общественост – защо лидери от ДСБ и „Да, България“ имат различни позиции за движението на автомобили в Морската градина. „Нека представителите на тези партии, които днес четат разни декларации, да разкажат всичко. Призовавам ги: Спрете с двойния стандарт на етика и морал в политиката!

  За презастрояването:

  „По темата за презастрояването питам – кога и как се е случило това? Цинизъм е да се протестира пред сгради, чиито проекти са подписвани от експерти на партия, която организира протест. Темата е чувствителна и аз ще предоставя публично всички разработки на ПУП-ове, които не са процедирани от нас, за да се запознаят гражданите на Варна с тях. Самият аз съм несъгласен с много неща. Помним най-големия курортен комплекс „Златни пясъци“ отпреди приватизацията – зелен и красив, който след това бе превърнат в презастроен жилищен квартал. Нека чуят младите за приватизационната сделка, за бариерите в курорта, които не допускаха хората до плажа. Важно е да знае предисторията на различните проблеми, срещу които днес се протестира“, допълни Иван Портних.

  За екопарк в Галата

  „Темата е важна, защото засяга развитието и опазването на зелените площи във Варна. За територията на бившето поделение на Гарата – няма да бъде позволено нищо да се строи. Същите абсурдни обвинения имаше и за Аспаруховия парк, където щяло да има небостъргачи. Стига фалшиви новини! Три години обясняваме, че това не е вярно. Вече е влязъл в сила ПУП-ът на парка, който предвижда 1% застрояване – за тоалетни и за помещения, в които майки да сменят памперси на бебетата. В Галата ще бъде аналогично – само парк, място за пикник, за разходки и велоспортове. Не съм внасял предложение до ОбС, предоставил съм на съветниците да разгледат писмо с предложение за стопанисване на територия като екопарк, което да даде начало на обсъждането на голямата тема за разширяване на парковите зони във Варна. Защото такива теми ще има и за Джанавара, за териториите от природен парк „Златни пясъци“ до Владиславово. Това е зеленото богатство на Варна, което трябва да опазваме, облагородяваме и развиваме, за да бъдат ефективно използвани от всички варненци, място, където младите хора да спортуват, да имат контакт с природата. Мисля, че това е общата цел на всички“, коментира кметът.


  За проектите на Варна

  Последните няколко месеца не бяха лесни за никого, кризата предстои. Затова се опитваме в движение да преформатираме икономиката на града. Защото сме убедени, че Варна е град на знанието и има потенциал да бъде център на бизнес с висока добавена стойност. Това означава по-високи доходи за хората, по-добър стандарт, коментира кметът.

  Той припомни, че в момента се подготвят много нови проекти за новия програмен период, базирани на наука, технологии, образование. „Работим много активно с университетите, в директен контакт сме с еврокомисар Мария Габриел. На финала е приемането на Общия устройствен план на Аксаково, след което стартираме изграждането на Индустриална зона – Варна. Всичко това означава развитие на Варна!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg