• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба “Абстрактно” на Атанас Парушев откриват в Галерия 8
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  галерия осем1

  Това е първото му самостоятелно представяне във Варна

  На 15 юли от 18.00 часа Галерия 8 открива своето Варненско лято с изложбата „АБСТРАКТНО“. Неин автор е известният български художник Атанас Парушев-Шока. Това е първото му самостоятелно представяне във Варна.

  Атанас Парушев от години работи в най-интелектуалната и донякъде елитарна посока в живописта на изминалите сто години – безпредметната образност, популярно наричана „абстрактна живопис“. Настоящата експозиция от изпълнени в акрил творби стилистически е потвърждение на дългогодишните творчески изследвания на Парушев в зоната на нефигуративната живопис и има характера на опит за докосване до онова неуловимо „духовно в изкуството“.

  За него изкуствоведът Филип Зидаров казва:

  Абстрактните картини на Атанас Парушев са резултат на едно дълго развитие, на едно движение, което започва от „черния квадрат“ на Малевич, но което е тръгнало, предполагам и от уроците на Иван Кирков, който не учеше своите студенти само на абстрактно, той ги учеше да правят всичко и всеки да търси своя път. Затова защото абстрактното, нефигуративната живопис, нефигуративното изкуство е едно движение в посока навътре към себе си. Затова и този свят няма паралел с реалния. Затова и този свят е свързан по-скоро именно с духовното, отколкото с материалното, въпреки че всяка абстрактна картина има композиция, цвят, неща, които реалистичната картина притежава.

  Атанас Парушев–Шока след завършването си имаше най-различни периоди, които се движеха в посоките на неговите интереси – той мина пред Т-образните композиции, през ритмичните композиции, през клетките и много други неща. Но това, което виждаме тук, е едно постепенно отнемане, минимализиране на всички пластове, които водят до чистото преживяване. При Атанас Парушев има един тотален минимализъм, който изчиства, който води до личната медитация.

  Атанас Парушев е роден през 1958 г. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Иван Кирков (1985 г.).

  Има множество самостоятелни изложби и многобройни участия в колективни изложби у нас и в чужбина. Живее и работи в Сливен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg