• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Задържат под стража 41-годишен за пране на пари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  съд1

  Законът предвижда затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лв.

  Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразна взетата от Варненския окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за пране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

  Пресслужбата на съда припомня, че според прокуратурата инкриминираната сума е в размер на 411 750 лв. Тя е била придобита чрез тежки умишлени престъпления. На два пъти 41-годишният Атанас В. чрез съучастниците си получил суми, за които знаел, че са придобити от компютърна измама и данъчни престъпления.

  В първия случай, по сметка на фирма у нас били получени 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. Няколко дни по-късно в банката-получател постъпило искане за връщане на сумата, заради извършена измама. Вторият случай е от 7 юли, когато Атанас изтеглил от банка в Пловдив 285 000 лв.

  Обвиняемият е осъждан многократно. За настоящото деяние законът предвижда затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лв.

  Защитникът на Атанас оспори пред въззивната инстанция наличието на доказателства, които уличават повереника му в престъпната дейност.

  Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че събраните доказателства обосновават подозрението в съпричастността му.

  Обвиняемият отрече да е извършил това, за което е обвинен.

  Апелативният състав прецени, че е обосновано предположението за съпричастността му. Достатъчно са доказателствата, подкрепящи обвинителната теза, като на този етап от производството няма изискване те да са безспорни. Апелативният съд се мотивира с това, че обвиняемият на два пъти е получил парични средства, за които знаел, че са с престъпен произход. При това сумите са в особено големи размери. Видно от материали по делото, свидетел е придобил фирма по инициатива и със съдействието на Атанас, и отново по негова инициатива е открил сметка в евро, като обвиняемият го уведомил, че до месец по нея ще постъпи голям превод, което се е и случило. Макар да не е установена опасност от укриване, е налице реален риск той да извърши престъпление. До този извод води съдебното му минало с разнородна престъпна дейност. Той активно се е занимавал с набирането на лица, на чието име да бъдат прехвърляни търговски дружества и регистрирани банкови сметки. Провеждал е множество разговори с банкови служители и с криминално проявени лица.

  С тези мотиви Апелативният съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия за особено тежък случай на пране на пари в особено големи размери Атанас В.

  Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg