• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ГЕРБ-Варна: Не приемаме обвиненията за разпродажба на общински имоти
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Балабанов, Балачев и Байчев

  По времето на Иван Костов Златни пясъци бе превърнат от зелен курорт в презастроен квартал, с бариери срещу свободния достъп до плажа, подчерта председателят на общинския съвет Тодор Балабанов

  Груби неистини за работата на Община Варна и на Общинския съвет, които въвеждат в заблуждение обществеността на Варна, бяха представени в декларация на “Демократична България – Варна”, в която обаче бяха пропуснати важни факти, подчерта председателят на местния парламент в морската столица Тодор Балабанов.

  “Държим отново да ги съобщим, тъй като бяха засегнати теми като презастрояване и продажба на общински имоти, но в позицията на така наречени носители на нов морал липсва важна информация, която трябва да бъде припомнена на варненци и особено на младите хора, за да бъдат наясно с генезиса на тези проблеми. Защото вълкът нрава си мени, но козината-не!”, допълни Балабанов по време на среща с журналисти, на която присъства и председателят на групата на ГЕРБ –Варна в общинския съвет  Бранимир Балачев.

  “Категорично не приемаме обвиненията за разпродажба на общински имоти. Сделките са заложени в „Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост“ на Община Варна, която е приета от съветниците от този Общински съвет и ще бъдат обявени на публични търгове с явно наддаване, което гарантира прозрачност на процедурите”, категорични бяха
  от ГЕРБ.

  Тодор Балабанов припомни, че затова пък именно по времето на управление на Иван Костов Варна е била разпродавана за жълти стотинки. “Разполагаме със списък на общински имоти в центъра на града, продавани за по 600 и по 1000 лв., знакови ресторанти по 2000-3000 лева, а много предприятия бяха съсипани в приватизацията”, отбеляза той.

  Припомнена бе и скандалната сделка за курорта Златни пясъци по времето на Иван Костов. „Няма да коментирам цената, но от зелен курорт след приватизацията той беше превърнат в квартал на Варна- презастроен, с бариери срещу свободния достъп до плажа“, каза Балабанов. Припомнено бе още, че директорът на Златни пясъци – Николай Недков, бе неуспешно издигнат за кмет на Варна от ДСБ, вероятно с идея, да бъдат споделени същите „добри“ практики по строителството и в града.

  „Така и не уточниха носителите на „новия морал” коя е окончателната им позиция за колите в Морската градина, след като техни лидери защитават интересите на собствениците на имоти в парка, а партийната маса протестира срещу движението на автомобилите”, коментираха още от ГЕРБ.

  По време на пресконференцията бе изнесена информация и за сделка с имоти на Алея Първа, с участието на лидера на „Да, България-Варна“ – Нелко Начев и брат му Жулиен Начев. През 1999 г. по време на правителството на Иван Костов е била открита
  процедура по приватизацията на „Лазурен бряг 91“ ЕООД“, дружество, притежаващо имоти на днешната Алея Първа. Един от участниците в процедурата по приватизация е „Лазурен бряг приват“ АД, фирма, създадена специално за сделката, с предмет на дейност „Участие в приватизационната сделка „Лазурен бряг 91“ ЕООД. Мажоритарният пакет от акциите на капитала на „Лазурен бряг приват “ АД се притежават от друго дружество, чийто собственици са Нелко Начев и Жулиан Начев, които влизат в съвета на директорите на „Лазурен бряг приват“ АД. В началото на 2003 година, докато се провежда процедурата по приватизация, Нелко Начев и Жулиан Начев продават „Лазурен бряг приват “ АД на настоящия собственик на Алея Първа. В договора за продажба изрично е записано, че в случай, че „Лазурен бряг приват “ АД не спечели процедурата по приватизация на
  „Лазурен бряг 91 ЕООД, продавачите Нелко Начев и Жулиан Начев са длъжни да изкупят обратно акциите. Така през май 2003 г. „Лазурен бряг приват“ АД „учудващо“ печели процедурата“. Остават без отговор въпросите – откъде братята са осигурили пари за сделката и как са имали гаранция, че ще я спечелят. “Тази информация бе представена на сесията, пред всички общински съветници. Но до момента няма реакция от страна на представителите на ДСБ и “Да, България”, припомниха съветниците.

  От ГЕРБ определиха като цинизъм към десните избиратели нареждането в една редица на активисти на “Да, България- Варна” с Борислав Гуцанов, Костадин Костадинов от “Възраждане”, който ежедневно зове за излизане на България от ЕС, и движение “Боец” на Цветан Василев.

  По време на срещата с медиите Тодор Балабанов и Бранимир Балачев обобщиха и приетите от ОбС предложения на ПП ГЕРБ-Варна в подкрепа на бизнеса и гражданите: Отсрочване плащането на туристическия данък до 15 ноември; Намаляване на такса смет на хотелиерите; 40% по-ниски наеми за улично право и тротоарна площ за заведенията; Таксиметровите превозвачи ще бъдат освободени от такси за регистрационни режими до края на 2021; Родителите няма да плащат 20 лв.задължителна такса , когато децата им не посещават детски градини и ясли, а за бъдещите първокласници вместо 100 лв. ще плащат по 48 лева това лято за престой в детска градина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg