• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Милион видове животни и растения ще изчезнат до края на века
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  meerkat-4821484_1280

  Ако не бъдат предприети мерки за опазване на биологичното разнообразие

  Човечеството може да бъде изправено пред изчезването на около 1 милион видове животни и растения до края на 21 век, ако не бъдат предприети мерки за опазване на биологичното разнообразие.

  Това обяви изпълнителният директор на Програмата за околна среда на ООН (ЮНЕП) Ингер Андерсен, съобщава БНТ.

  “Трябва да поддържаме биоразнообразието. Сега на Земята живеят 8,7 милиона вида растения и животни, но можем да загубим около 1 милион от тях до 50-100 години, ако не предприемем активни стъпки за опазването им. Екосистемата – това е система, която работи с много деликатен баланс. Тя отговаря за валежите, за чистата вода и дори за въздуха, който дишаме, така че не можем да си позволим да загубим биоразнообразието”, настоя тя.

  Андерсен посочи също, че “частният сектор има реална възможност да създава зелени работни места и да стимулира икономическия растеж на екологична основа”.

  “Сега, в условията на криза, ние говорим с правителствените структури в много страни за това как да рестартираме икономиката. Те са готови да се обърнат към по-разумни инвестиции, като например да бъдат снабдени сградите с електричество от възобновяеми източници”, каза Андерсен.

  Тя насърчи държавите да удвоят усилията си за опазване на морските и сухопътните екосистеми.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg