• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 11 000 варненци са платили данъци и осигуровки без такси
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  фирми, нап

  До края на юни те са превели в републиканския бюджет 2 978 577 лева чрез инсталираните ПОС терминали в местния офис на НАП

  11 086 варненци заплатиха дължимите данъци и осигурителни вноски, чрез инсталираните ПОС терминали в местния офис на приходната агенция до края на месец юни. Без да заплатят такси, те са превели в републиканския бюджет 2 978 577 лева. А внесените суми през виртуален ПОС терминал са 24 856 242 лв., съобщават от пресслужбата на ведомството.

  Другото предимство на картовите преводи чрез ПОС терминал е, че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи.

  През 2020 г. подадените годишни данъчни декларации от корпоративните клиенти са 35 731 бр., които са декларирали печалбата си за изминалата година пред приходната агенция, като са направили това по електронен път, според законовите изисквания

  38 573 са физическите лица, подали годишни декларации за доходите си, придобити през 2019 г. 7 312 от тях са подали декларациите си с електронен подпис, а 22 187 варненци са декларирали доходите си с ПИК. Персоналният код на НАП е също безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес. От началото на годината 11 934 граждани са поискали и получили от местния офис на НАП персонални кодове.

  От НАП Варна напомнят на потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, че могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване, поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

  В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

  Освен данъчната декларация за облагане на доходите и осигурителни декларации, с персонален код на НАП гражданите могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg