• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  183 години от рождението на Васил Левски
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Васил Левски паметник

  На днешна дата – 18 юли преди 183 години (1837г) в Карлово, тогава в Османската империя, е роден Васил Иванов Кунчев – Апостолът на свободата.

  Варна отбелязва годишнината. Цветя в знак на признателност към живота и делото на Васил Левски ще бъдат поднесени в 10:00 ч. пред паметника на Апостола в Морската градина. Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, поклонението е самостоятелно за всяка организация или граждани.

  Той е роден в град Карлово в бедно семейство на 6 юли 1837 г. (18 юли нов стил). Образованието си започва в килийното училище в родния си град. След смъртта на баща му, Иван Кунчев, на Васил Кунчев, който е само на 14 години му се налага да стане глава на семейството. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий.

  В края на 1861 г., Левски напуска манастира, за да се посвети на народното дело.

  След това той отпътува за Белград, където Георги Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

  Васил Левски става един от главните организатори на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

  През зимата на 1872 г. Васил Левски е предаден и заловен в Къкринското ханче до гр. Ловеч. Осъден е на смърт и обесен на 19 февруари 1873 година в София.

  Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е български националреволюционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

  Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция.

  Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

  Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание (1876). Последвалата Руско-турска война (1877-1878) довежда до възстановяване на държавата България на европейската карта.

  По стария правопис името му се изписва като Василъ Лѣвскій.

  През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

  Васил Левски е роден на 6/18 юли 1837 г. в град Карлово. Семейството е на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Имат пет деца-Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

  От 1855 г. е послушник при вуйчо си Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. Учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище „ Св. Св. Кирил и Методий“, основано от Найден Геров през 1850 година. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата “Света Богородица” гр. Карлово.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg