• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  След 4 дни преговори: Меркел и Макрон обявиха исторически ден за Европа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  европейски парламент

  Фондът за икономическо възстановяване на ЕС ще възлиза на 750 милиарда евро, 390 от тях под формата на субсидии, а отпускането на средства ще бъде обвързано с процеса на реформи. Това обявиха на съвместна пресконференция в Брюксел френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

  Според Меркел ЕС е показал способността да демонстрира „предсказуемост“. „Бюджетът е изграден с оглед на бъдещето, така, че в най-трудната икономическа криза за ЕС вътрешният пазар да функционира така, че хората в особено засегнатите региони да могат да подобрят възможностите си за възстановяване“, каза тя.

  Канцлерът смята, че страните от ЕС са показали решителност и че „не е било лесно“, а сега проектът трябва да бъде съгласуван в Европейския парламент.

  „Изпитвам облекчение. През февруари не успяхме, но сега го направихме“, каза тя.

  Четвъртият ден на дискусиите завърши рано сутринта днес с компромис, в който се взеха предвид най-принципните желания както на нетните платци, така и на потенциалните получатели на финансовата помощ.

  70% от средствата за възстановяване трябва да бъдат използвани през 2021-2022 г. въз основа на критериите на ЕК. Други 30% могат да бъдат задействани през 2023 година. Погасяването на общоевропейския дълг по този фонд трябва да приключи до 31 декември 2058 г.

  Срещата на върха в Брюксел, която започна миналия петък, стана една от най-дългите в историята на съюза. Тя отстъпва само на срещата в Ница през 2000 г., която продължи пет дни.

  „Исторически ден за Европа“, написа Макрон и в Туитър.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg