• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Взривиха язовир в Китай, за да предотвратят наводнение
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  china-1177009_1280

  Пороите засегнаха 24 милиона души

  Китайските власти взривиха част от язовир в източната провинция Анхуей, за да облекчат последиците от наводненията, съобщават местните медии, след като поради силните дъждове реките продължават да преливат в части на страната.

  Пороите в Централен и Източен Китай доведоха до смъртта или изчезването на 140 души, а наводненията са засегнали почти 24 милиона от началото на юли, съобщава Министерството на управление на извънредните ситуации.

  Властите предприеха мерки като отклоняване на водата в резервни водоизточници, за да се поддържат нивата им управляеми, тъй като големите реки и езера достигат рекордни стойности.

  В Анхуей язовир на река Чу бе съборен в неделя, тъй като нивата на водата се бяха сближили близо до историческите върхове.

  Местните власти заявиха, че е предприето действие за осигуряване на безопасността на хората, живеещи наблизо.

  “Под влияние на непрекъснатия приток нагоре по течението, водното равнище на река Чу, приток на река Яндзъ, се промени рязко от ниско на високо”, съобщиха местните медии в понеделник.

  Очаква се взривяването на част от язовира да намали нивото на реката с около 70 сантиметра.

  Китайските медии съобщиха, че освободената вода била насочена в два водоема надолу по течението.

  Водите в общо 35 реки и езера в Анхуей надминаха знаците, маркиращи предупредителните нива до събота на обяд, съобщи агенция Синхуа.

  През уикенда язовирът „Трите клисури” също отвори три водопровода, след като водата се издигна на повече от 15 метра над нивото, съобщава Нова телевизия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg