• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕП за “историческото споразумение”: Сделката е неадекватна!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  big_European_Union

  Евродепутатите не са доволни от намаляване на средствата по важни програми в многогодишния бюджет

  Европейският парламент заплашва да не одобри многогодишната финансова рамка, за която европейските лидери се споразумяха на последната среща на върха в Брюксел, съобщава БНТ.

  Евродепутатите дебатираха днес на извънредна сесия резултатите от срещата и приеха резолюция.

  Европейският парламент нарече “лошо споразумение” това, което европейските лидери нарекоха “историческа сделка”. Евродепутатите не са доволни най-вече от Многогодишната финансова рамка, която според тях е неадекватна. Те искат и промяна на сделката, за да могат да я одобрят. Европейският парламент има последната дума в одобрението на бюджета, така че тяхната позиция е решаваща. Следващите месеци те ще преговарят с държавите членки, за да се опитат да променят споразумението.

  Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се опита да защити в Европарламента сделката на лидерите.

  “Договорихме сделка от повече от 1,8 трилиона евро. Като размер европейският отговор на кризата е по-голям отколкото този на САЩ или Китай”, каза Мишел.

  Евродепутатите обаче не са доволни от намаляване на средствата по важни програми в многогодишния бюджет. Според Урсула фон дер Лайен някои държави са искали дори още по-големи съкращения.

  “Тази многогодишна финансова рамка е трудно за преглъщане хапче”, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

  Евродепутатите от повечето политически партии обаче не искат да правят компромиси.

  “Има много точки, които ние критикуваме. Урсула, в момента не сме готови да преглътнем хапчето Многогодишна финансова рамка. Тя не е може да отговори на предизвикателствата, които ни очакват през следващите седем години”, заяви председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер.

  Европейският парламент има последната дума при одобряването на бюджета. Очаква се това да стане през есента, а дотогава евродепутатите ще преговарят с германското председателство в опит да променят нещата, които не одобряват.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg