• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Откриха ензим, който подпомага проникването на коронавирус в клетките
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  спринцовка, инжекция, ваксина

  Ензим, който подпомага проникването на коронавирус в клетките на човешкото тяло, е открит от американски учени, предава TACC, позовавайки се на изследвания, публикувани в списание Nature Communications. Ензимът, обозначен като NSP-16, служи като “камуфлаж” за вируса, “принуждавайки” клетките да не възприемат неговата РНК като чужда.

  “Вирусът използва този път, за да влезе в клетките и в същото време защитава структурата му, докато продължава да се развива в организма”, – каза съавторът на изследването, биохимикът Йогеш Гупта от Медицински център на университета в Сан Антонио, Тексас. Изследователите успяха не само да открият функцията на ензима NSP-16, но и да създадат триизмерен модел за него. По-нататъшните проучвания на ензима, според учените, ще отворят възможността за създаване на лекарства, които могат да блокират навлизането на вируса в клетките.

  Нашата работа ни позволява не само да получим допълнителна информация за това как навлиза вирусът, но и възможност за разработването на нови антивирусни лекарства в бъдеще”, подчерта експертът, като изрази надеждата, че такива лекарства могат да блокират „камуфлажа“ на NSP-16, така че имунната система да възприема коронавирусът като чуждо тяло и да предотвратява разпространението му в тялото.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg