• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Колко смъртоносен е новият коронавирус
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  тест, коронавирус, ковид, covid


  Шест месеца след началото на пандемията изследователите все още търсят отговор на един от основните въпроси за вируса: колко смъртоносен е той, пише американският вестник The Wall Street Journal

  Анализирайки първо данните за първите огнища на круизни кораби, а след това и показателите на хиляди пациенти от огнищата на епидемията, учените вече са направили десетки изчисления на смъртността от COVID-19.

  Съдейки по съотношението на смъртните случаи от общия брой на заразените, включително нерегистрираните случаи, COVID-19. убива от 0,3% до 1,5% от общия брой. Повечето изследвания дават смъртност в границите от 0,5% до 1,0%, което означава, че на всеки хиляда случая средно умират 5 до 10 души.

  Според тези оценки се оказва, че новият коронавирус е по-смъртоносен от сезонния грип, но не толкова опасен, колкото еболата и други инфекциозни заболявания, появили се през последните години. Както се казва, коронавирусът убива повече хора, отчасти защото е по-заразен.

  „Не е важна само смъртността. Трябва да видим колко заразна е болестта а COVID-19.е силно заразен ”, каза Ерик Тонер, лекар в спешно отделение и старши сътрудник в Центъра за здравна сигурност на университета „Джон Хопкинс“, който изучава готовността на здравната система за епидемии и инфекциозни заболявания. “Именно комбинацията от смъртност и инфекциозност прави тази болест толкова опасна.”

  Здравните власти и изследователите работят за измерване на смъртността от коронавируса, за да разберат по-добре свързаните рискове, да преценят колко хора са изложени на риск от смърт и да предприемат необходимите епидемиологични мерки.

  Оказа се обаче, че е трудно да се идентифицира този показател, тъй като значителна част от случаите протичат безсимптомно или се откриват само чрез тестове. Коефициентът на смъртност също се колебае в зависимост от фактори като възрастта на пациента и ефективността на системата на здравеопазване в дадена страна.

  „Много е трудно да се измери, но сериозните проучвания се открояват сред новинарския шум“, казва Тимоти Ръсел, изследовател от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

  Смъртността е от порядъка на 0,6%, според д-р Ръсел и неговите колеги, чието проучване въз основа на данни от Китай и огнището на борда на круизния кораб Diamon Princess излезе през февруари.

  Според университета „Джон Хопкинс смъртността сред случаите е била приблизително 4,2%.

  Според изследователите смъртността е по-висока при пациенти с диагностицирана инфекция, отколкото сред широката популация, тъй като множеството леки и асимптоматични случаи на COVID-19 не се броят.

  Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че за всеки открит случай на COVID-19 в началото на май има приблизително 10 недиагностицирани случая. В статия, публикувана в списанието JAMA Internal Medicine във вторник, агенцията съобщава, че от март до началото на май общият брой на заразените хора надвишава броя на откритите случаи с 6 до 24 пъти, в зависимост от държавата.

  „Трудно е да разбера колко хора са заразени“, казва Люси Окъл от Imperial College London. Според колегите й смъртността през март в Китай е била 0,66%.

  За да преценят правилно степента на смъртност, някои изследователи вземат откритите случаи и броя на смъртните случаи, а след това грубо оценяват дела на пропуснати или безсимптомни случаи. Освен това недиагностицираните смъртни случаи от COVID-19 могат да попаднат в техните изчисления и това също трябва да се вземе предвид.

  Други изследователи правят оценки въз основа на тестове за антитела, когато кръвните изследвания показват признаци на предишни инфекции.

  Но този метод има своите недостатъци, тъй като учените все още не разбират напълно как работи имунният отговор на вируса. Освен това трябва по някакъв начин да компенсирате риска от фалшиви резултати или разликата между инфекцията и смъртността

  Но независимо от подхода, изследователите използват сложни математически модели и статистически методи, за да прецизират своите оценки.

  В друг рецензиран доклад, публикуван през юли на сървъра за предпечат на medRxiv, анализ на 26 различни оценки на смъртността в различни части на земното кълбо показа кумулативен процент 0,68%, вариращ от 0,53% до 0,82%.

  „Грешно е да мислим, че някой ден ще получим определена единна оценка, която ще бъде неизменна истина. Можем да добием представа за тенденция, но трябва да помним, че тя може да се промени “, казва епидемиологът и икономист Леа Мероне от университета Джеймс Кук в Австралия, съавтор на статията. „Всичко зависи от ситуацията”, заключава тя.

  В момента центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ взеха тази прогноза като основа за оптимална оценка на смъртността и по-нататъшно планиране на пандемията и нейните сценарии. Към 10 юли оценката на агенцията е 0,65% – по-висока от предишните.

  Проучванията показват, че смъртността сред пациентите варира забележимо, в зависимост от фактори като възраст, пол и анамнеза за съпътстващи заболявания.

  Изследователи от Съединените щати и Швейцария са изчислили смъртността за различни възрастови групи въз основа на данни от швейцарския град Женева и са установили, че сред хората над 65 години смъртността от инфекции е 5,6%, което е 40 пъти по-високо, отколкото сред петдесетгодишните.

  Коефициентът на смъртност се колебае в зависимост от качеството на лечението и наличието на медицинска помощ. Оптималното лечение в бъдеще ще помогне за намаляване на заболеваемостта, но препълнената болнична система заради повишена заболеваемост, също влияе на смъртността, казва епидемиологът от Университета на Уолонгонг Гидиън Мейеровиц-Кац, съавтор на юлска статия в MedRxiv.

  Смъртността от 0,6% е около шест пъти по-голяма от прогнозата за сезонен грип – според центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ тя е 0,1%. Като се има предвид това, изследователите отбелязват, че прогнозите се изчисляват по различен начин и оценката за грипа също не отчита асимптоматичните случаи.

  Заболявания като тежък остър респираторен синдром (ТОРС), респираторен синдром на Близкия изток (БИРС) или Ебола са много по-смъртоносни, като смъртността варира от 10% до 50%.

  И все пак тези заболявания са отнели много по-малко животи от новия коронавирус или дори сезонния грип, защото са по-малко заразни и по-рядко срещани.

  От ТОРС и БИРС са починали съответно 774 и 858 души. Еболата отне повече от 11 300 живота.

  Освен това много лекари се опасяват, че COVID-19 може да доведе до дългосрочни усложнения при някои пациенти – особено тези, които са прекарали няколко седмици в болница преди изписването.

  „Има широко разпространено убеждение, че като се разболееш, или умираш, или всичко се оправя. Това не е вярно, казва д-р Тонер. „Хората, които са сериозно болни, се сблъскват не само със смъртта, но и от последиците за здравето от болестта.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg