• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Българин спечели златен медал от Европейската олимпиада по физика
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  физика
  Снимка:СООПН

  Младите български физици  спечелиха общо 5 медала

  Четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) тази година се проведе виртуално и през юли (20-26.07.2020), вместо в Румъния през юни. Всяка държава “изпрати” по петима свои представители; като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

  Извънредната обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала – 1 златен и 4 бронзови медала.

  Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11.-12. клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни.

  Първото място на престижното състезание взема Александър Пламенов Проданов от Казанлък, който е един от най-големите таланти във физиката в световен мащаб. Като първокласник Алекс решил, следвайки алгоритъм от учебник, квадратно уравнение. От втори клас тръгва по олимпиади, а в трети вече се вълнувал от задачите във висшата математика. По-късно става ученик в школата на “Златния” Тео – Теодосий Теодосиев, посочва Dir.bg.

  Отборът на първенците бе в следния състав:

  • Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък – златен медал
  • Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
  • Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ – бронзов медал
  • Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ – бронзов медал
  • Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ – бронзов медал

  Техни ръководители са Нено Тодоров – Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

  Учител по физика на Александър Проданов е Теодосий Теодосиев, на Иво Петров и Тодор Тодоров от СМГ е Илиян Илиев, на Александър Илиев от СМГ – Стоян Бахчеванов, а на Васил Николов от ПЧМГ – Таня Михова.

  Състезанието се проведе в два дни 20.07 – теоретичен кръг, и 21.07 – експериментален кръг, а закриващата “церемония”, която също се проведе онлайн, бе излъчена на 26.07. “За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента.

  Пълното класиране може да бъде намерено тук.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg