• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  С 1,8 млрд. лв. възстановяват икономиката у нас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лъчезар Борисов

  Средствата биха могли да нараснат с още 400 млн. лв. от програмата reactEU, отбеляза новият министър Лъчезар Борисов

  Отпускат 1,8 млрд. лв. за възстановяване на икономиката и подпомагане на бизнеса у нас. Това заяви новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от Дарик.

  На две седмици Министерството на икономиката ще прави отчет, който ще бъде публичен. Ако е необходимо, ще има и брифинг. Целта е по този начин да бъдат разсеяни всички съмнения около разходването на средства от ведомството.

  Предложението ми е работодателските организации да наблюдават разходването на евросредствата в Министерство на икономиката, допълни той.

  „Тези мерки от 1,8 млрд. лв. биха могли да нараснат с още 400 млн. лв. от програмата reactEU. По мерките имаме съвпадение на около 85-90% с работодателите“, добави министърът.

  Той каза още, че за изпълнение на икономическите мерки ще се наложат изменения в Закона за инвестициите.

  Ще се насърчат съществуващи инвестиции: на 56 проекта за 700 млн. лв. и над 8 000 работни места. “Ние очакваме нови инвестиции в размер на над 1 млрд. лв и това е нашата амбиция и цел на целия екип на министерството”, обяви Борисов.

  Министърът на икономиката каза, че скоро ще има и телефон, на който да се подават сигнали за нередности.

  „Целта е да се докажат или отхвърлят твърденията, че в министерството има посредници, без които получаването на грантове е невъзможно. Включително и дали има списъци с процентите на рушвети, които да бъдат дадени”, обясни Валери Симеонов, който също взе участие в брифинга по покана на Борисов.

  От своя старана лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че подкрепя новата заявка за работа на министерството и обеща да създейства за реализирането на мерките. „След август ще се реализират законодателните промени, и ако се наложи парламентът ще бъде свикан извънредно, въпреки че през този месец той е във ваканция“, каза Симеонов.

  „Всяко усилие за съдействие на бизнеса е добре дошло. Това, което се договорихме, е да се опростят максимално процедурите за достъп до проекти и финансиране. Мерките са доста и трябва да се пренасочат средства и усилия, за да могат те да бъдат ясни за техните ползватели”, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Ще търсим начин за облекчаване на фирмите с ангажиране повече на администрацията, каза още той.

  “Досега виждахме много мерки в наша подкрепа, но за първи път участваме в подготовката им и те се съгласуват с нас. За първи път се предлага механизъм за контрол, в който да участваме и ние. В основата на тристранното споразумение ще бъде диалогът с нас.Направихме преглед и прехвърлихме пари там, където има слабости. Акцентът е върху грантовите схеми, т.е. получаването на безвъзмездна помощ. Там където има закъснения, процедурите ще бъдат максимално ускорени. И постигнахме съгласие – цяла Европа възстановява частично пари, изразходвани от предприятията за въглеродни емисии, само ние не го правим, а имаме нужда, това е един свеж ресурс, министерството ни подкрепи. Предприятията имат нужда от тези средства”, заяви главният изпълнителен директор на КРИБ Евгений Иванов.

  „Ние често се оплакваме, че няма чуваемост от страна на министерството. Сега е обратното – то очаква от нас голяма степен на конкретност, че почти готови схеми да предложим. Вярваме, че този диалог ще продължи и занапред. От тези 1,8 млрд. лв. 750 млн. са безвъзмездно финансиране, а другите са кредити и гаранции за кредити. Те се изпълняват чрез Банката за развитие и чрез Фонда на фондовете. Основната сума там е 500 млн., които се гарантират. Там все още от тези 500 само 9 са кативирани. От 750 млн. грандове Ще има ваучерна схема за подпомагане на малките и средни предприятия на стойност 9 млн. лв. Предложихме тази схема да се удвои. Нашите членове биха искали да чуят, че ще има предоговаряне на схемата за увеличаване капацитета на малките и средни предприятия, за което са предвидени 68 милиона лева. При нас инвестициите и разходите за дълготрайни активи към БВП са 18-19%. В Източна Европа те са средно 23-24%. Затова ние настояваме да се активират и грантове чрез съфинансиране. Т.е. част от инвестициите им да се поемат с такива схеми. Това го предлагаме и за следващите 400 милиона, които ще дойдат есента”, заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

  Наредба Н-18 отново ще бъде променена. Това съобщи Лъчезар Борисов. Той заяви, че с тази наредба изцяло ще се занимава министерството на финансите и всички въпроси свързани с нея трябва да се отнасят към ведомството на Кирил Ананиев.

  Досегашният изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, който беше назначен за заместник-министър на икономиката Стамен Янев ще влезе и в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Янев ще влезе на мястото на Лъчезар Борисов, който пък зае поста на министър на икономиката. Това стана ясно от думите на самия Борисов по време на първата му пресконференция в качеството си на министър.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg