• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доброволци почистиха епископската базилика във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  1IMG_0491(2)

  По инициатива на фондация “Гея” група варненци се събраха в съботния ден, за да почистят християнската базилика на ул. “Хан Крум” в Гръцката махала.

  Акцията по облагородяване на пространството, което често потъва в боклуци и обраства с бурени, е осъществена по проект “Заедно за чисти общи места”, а след нея историческият обект придоби много по-приветлив вид.

  Целта на меропроятието бе да се даде добър пример на младите, да се естетизира културно-историческият паметник и да ограничи вандализма там.

  Епископската базилика е построена в първата половина на V в. и е просъществувала 50-60 години. Тя е трикорабна, с два притвора. Изобразените върху мозайките й символи на ранното християнство са незабравими – пауни, цветя и птици. След няколко десетилетия върху руините й е построена нова базилика, като колонадата от втория период е заместена от масивни стени, построени с квадри от градската защитна стена на Варна. Тя е била със същия план като на втората базилика, но с мраморен под и вероятно е разрушена при превземането на града от славяните в 614 г. Базиликата е най-просторната в региона на Варна, като размерите й са 40 на 16 м.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg