• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  18-годишният Йордан Янчев от Сандански и Василики Кадоглу при жените спечелиха плувния маратон “Галата-Варна”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  DSC_9246

  18-годишният Йордан Янчев от Сандански спечели юбилейното 80-о издание на плувния маратон “Галата-Варна”. Той измина 4-километровата дистанция за 53,37 мин. След него финишира съотборникът му Радостин Кръстев, а трети е Георги Колев.

  DSC_9049Янчев разкри, че участва за втори път в надпреварата, но предният път не го е спечелил.

  При жените №1 е състезателката на варненския клуб Астери Василики Кадоглу. 17-годишната талантлива плувкиня участва за четвърти път, като за трети път печели при дамите.

  DSC_9069Тя се справи с дистанцията за 61,13 мин. Зад нея финишираха Ева Христова и Петя Бонева от същия клуб. Любопитното е, че пет от първите шест в подрежданите при жените са от Астери.

  Двамата победители признаха, че тази година условията са били по-трудни заради вълните. За първи път плувците финишираха на брега, а не на самата Втора буна.

  DSC_9178Общо в “Галата-Варна” се включиха 221 участници.

  Сред официалните гости бяха министърът на спорта Красен Кралев и големият шампион в плувните маратони Петър Стойчев.

  По предложение на главния съдия на маратона Вили Цеков във връзка с юбилейното издание на форума контролното време за финиширане на плувците бе увеличено от 90 на 100 минути след финала на победителя. „Идеята е във връзка с празника повече хора да завършат успешно плуването“, мотивира се Цеков.

  DSC_9118По-висок награден фонд си разпределят призьорите в най-старото плувно състезание в България. Наградният фонд е на обща стойност 12 000 лв., като от тях паричните премии са 9000 лв.

  Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лв.; ІІ място – 800 лв.; ІІІ място – 600 лв.; ІV място – 500 лв.; V място – 400 лв.; VІ място – 300 лв.

  DSC_9183С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 150 лв. 200 лв. е бонусът за трима плувци с увреждания. 300 лв. получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Областният съвет на БЧК ще награди момичето и момчето до 18 г. от Варна, финиширали с най-добро време, с включване в безплатен курс по водно спасяване.

  Тази година “Галата – Варна” бе съобразен изцяло с изискванията, наложени от епидемичната обстановка в страната.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg