• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Руски учен оприличи пандемията като „репетиция за биологична война“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  коронавирус, ковид

  Председателят на Научно-изследователския институт по спешна детска хирургия и травматология Леонид Рошал оприличи пандемията с коронавируса с тест на страните за справяне с биологични оръжия.

  „Ситуацията, причинена от пандемията COVID-19, предизвиква усещане за репетиция за биологична война”, заяви в интервю за сп. „Forbes” Леонид Рошал.
  Той обясни, че не всички страни са били готови да се борят с тази инфекция.

  „В случая с Русия всички, включително президентът, участваха в противодействието на разпространението на коронавируса”, каза лекарят. Въпреки това “вирусът не знае граници” и мащабът на епидемията е невъзможно да се предвиди. По-специално, човешкото поведение също е проблем.

  “Когато анализирам настоящата ситуация, разбирам, че това е репетиция на биологична война. Не казвам, че този вирус е създаден от човека: няма достатъчно основания за такива изявления и освен това не съм вирусолог. Но това е тест на системата на здравеопазването“, каза Рошал.

  Той подчерта, че в СССР системата за биосигурност е изградена на най-високо ниво, както и китайската система, която използва същия модел. “За съжаление частично сме загубили тази система. Сега тя е подложена на тест”, заяви той.

  Общо по време на пандемията в Русия са открити около 850 000 случая на COVID-19, починали са 14 128 души, повече от 650 000 са се излекували. Една трета от регистрираните случаи – 242 000 са в Москва.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg