• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Учебни рисунки на Кристо излагат в Градската художествена галерия във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ДА-Габрово, Ф. 1629, о. 2, а.е. 89, л. 78 Кристо и Жан Клод

  Откриването на експозицията “Ранни етюди” ще е на 5 август

  Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Националната художествена академия и Държавна агенция „Архиви“ представят изложбата „Кристо – ранни етюди“. Тя съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Кристо (Христо Явашев) от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953-1956 г.). Творбите са от
  Музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците, също са показани в изложбата.

  Експозицията „Кристо – ранни етюди“ ще бъде представена от проф. Свилен Стефанов, зам. ректор на НХА, изкуствовед и куратор на изложбата на 5.08.2020, сряда, в ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна.

  “За огромно съжаление на всички ценители на съвременното изкуство, Кристо ни напусна на 31 май тази година на 84-годишна възраст. Започнал пътя си като художник в Националната художествена академия, той е най-яркият пример за реализирал се на запад творец от български произход през втората половина на ХХ век. Неговите забележителни творби хронологически започват с парижкия му опит и връзките му с “Новия реализъм” в началото на 60-те, в който значението на предметите и техните смислови манипулации се явяват основополагащи за развитието на съвременното изкуство, включително и до наши дни. Това са
  индустриални или опаковани битови предмети като мотоциклет, количка за багаж, списание “Look”… Пак по това време започва съвместната му работа с Жан-Клод и се повяват първите проекти за опаковани сгради. “Опаковките” като проекти и реализации на Кристо и Жан-Клод са многобройни и известността на “Бягащата ограда”, “Опакованият Райхстаг”, “Опакованият Понт Ньоф”, “Чадърите”, “Вратите” и много други е огромна. Целенасочената намеса на Кристо и Жан-Клод трансформира средата, превръща предметите в концептуално посочени обекти. Пакетирането не е акт на “скриване”, а е по-скоро реално разгръщане на красотата на природния релеф или значенията на конкретното историческо съоръжение чрез активирането на въпроси, отнасящи се до неговата история, пластика и актуална функция. С тази изложба трите институции изказват своята почит към делото на този
  голям творец. В памет на художника през есента на настоящата година с част от колекцията на НХА ще бъде открита изложба в Културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена”, разказва проф. Свилен Стефанов.

  “Изложбата „Кристо – ранни етюди“, на световно известния художник от български произход Христо Явашев – Кристо представлява особен интерес за варненските ценители на изкуството поради факта, че фамилната му история е свързана с нашия град. Към нея Градската художествена галерия – Варна представя копия на два портрета от студентските години на Христо Явашев – Портрет на актрисата Грациела Бъчварова, 1954 г. и на художничката Дора Бонева, 1956.

  Христо Явашев-Портрет на актрисата Грациела Бъчварова
  Христо Явашев-Портрет на актрисата Грациела Бъчварова

   

  В експозицията ще може да се види богат документален материал за художника и неговата родова история, свързана с Варна и Разград, от фондовете на Държавните архиви в Габрово и Разград – публикации, родословно дърво, снимки на семейството, документи и др. Изложби с постери, фотографии и проекти на Кристо и Жан-Клод са правени във Варна през 1992, 1997, 2012 и 2016 г. През 1995 г. по покана на Международното биенале на графиката Жан-Клод и Кристо представиха постери с „Опакованият Райхстаг“. Международното жури на биеналето им присъди „Златен диплом“ за принос в световното съвременно изкуство. Със сигурност, това е една от най-почетните награди за изкуство, които те получиха приживе в България. С изложбата „Кристо – ранни етюди“ и постери от Музея на Националната художествена академия – София, с архивните документи от ДА „Архиви“ и с ранните живописни портрети от частни лица се разширява познанието за делото и таланта на световноизвестния художник в авангардното изкуство на ХХ и ХХI в. Неговите произведения и сега ни носят едно прекрасно послание – за силата на свободния творчески дух и за възможната еволюция на таланта”, отбелязва директорът на градската художествена галерия във Варна Пламена Димитрова-Рачева.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg