• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. Ива Христова: Повишава се заболеваемостта от COVID-19 сред хора до 40-годишна възраст
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  b499a1ea65d852ace0af0eeb41334cad

  Повишава се заболеваемостта от COVID-19 сред хора до 40-годишна възраст, предупреди проф. Ива Христова – заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за БТВ.

  „През май месец заболеваемостта сред хората до 40-годишна възраст е 10%, през юни – 16%, през юли 25 на 100 , т.е. нараства“, аргументира се с цифри проф. Христова.

  По думите ѝ все още сравнително по-малък процент млади хора боледуват и то често безсимптомно или с лека клиника, но има и случаи, в които се стига до фатален край за младежи, защото се наблюдава свръхреактивна имунна система.

  „Организмът в стремежа си да парира вируса произвежда твърде много цитокини, които вече не принасят полза, а увреждат вътрешните органи. Младостта не е защита от вируса“, коментира проф. Христова.

  Според нея трябва да се обърне специално внимание на служителите в домовете за стари хора, за да се ограничи рискът от внасяне на коронавируса отвън.

  „Над 15 хиляди са настанени в домове за възрастни, те са преминали през изследване, но един тест не е достатъчен“, категорична е проф. Христова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg