• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  75-ата годишнина от рождението на Александър Капричев почитат с изложба в Градската галерия на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Капричев изложба 75 години - ГХГ - Варна прес

  Експозицията може да бъде разгледана от 7-и до 26-и август

  Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя Александър Капричев – един от варненските художници, оставили ярка следа в пластичния живот на морската столица и България. Той си отиде ненадейно през 2008 г., но неговите работи продължават да присъстват в самостоятелни и колективни изложби в България и по света, благодарение на посветеността на неговото семейство и на подкрепата на галерии и колекционери. Защото живописта и рисунките на Капричев все така вълнуват ценителите със своята лирична абстрактност.

  Изложбата, която се открива на 7 август в 18:00, е посветена на 75-годишнината от рождението на художника и включва живопис, рисунки, стенопис и монументален текстил.

  Това са произведения, които за първи път се показват в изложба – рисунки – малки ескизи със син писец към негови живописни и декоративно-монументални произведения, живописни платна, обхващащи зрелия период от творчеството на художника между 1996 и 2006 г., една колекция живописни платна, свързани с музиката от 1992 г., няколко проекта, свързани със стенописи и стъклопис, реализирани през 1980-те години в оригинал и принт, гоблени предназначени за публични пространства. Присъства и богат документален снимков материал, свързан с ателието на художника във „Вулкан“, дело на Александър Николов и снимки от ателиетата в Лестър и Бирминган, където художникът работи до 2006 г. В експозицията са включени и документални филми за Капричев от откриване на негови изложби в български и чуждестранни галерии, организирани от семейството му. Към произведенията на художника могат да се прочетат избрани отзиви за изкуството му от известни български и английски критици. В съвременното българско изкуство Александър Капричев е представител на абстракционизма. Изложбата е една ретроспекция, която дава възможност да се проследи развитието на стила му в живописта от абстрактния експресионизъм, към лиричната и към концептуалната абстракция, особено характерна за изкуството след 2000 г. в България. Тя може да бъде разгледана до 26 август, в Градската художествена галерия във Варна.

  Александър Капричев е роден във Варна през 1945 г. Завършва средното си образование във Втора гимназия, Варна, а през 1975 г. се дипломира в Художествената академия в София, специалност Стенопис, в класовете на проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. След завършване на Академията работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика „Вулкан“ във Варна. През 1976-1978 г. е избран за председател на Ателието на младите художници AМХ, Варна, а от 1980 г. е член на СБХ. От 1999 до 2006 г. живее и твори във Великобритания, в ателиетата на Индипендънт Студиос, в Лестър и в Бирмингам. През 2006 г. се завръща във Варна, с нови творчески планове и с намерениe за организиране на ретроспективна изложба, осуетени от внезапната му кончина през 2008.

  Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, а така също и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени. В стилово отношение за живописта си Александър Капричев черпи от традициите на националното и световно изкуство, като изгражда свой ярко разпознаваем индивидуален стил.

  Участва със свои картини в Изложба на варненските художници в Сарагоса, Испания (1993), прави самостоятелна изложба в ГХГ „Борис Георгиев“, Варна (1996), участва в Биенале на графиката – Варна (1997, 1999), в Арт панаир „Импресия“, Пловдив (1997, 1999) в Мол Галъри, Лондон, в Годишна изложба на Кралското общество на акварелистите, (2000), в Годишни изложби на Индипендънт Студиос, Великобритания (2002, 2003, 2004, 2005). Негови произведения са притежание на Градската художествена галерия – Варна, НХГ – София, Министерството на Културата и на частни колекции.

  Александър Капричев, Изгрев, гоблен, 1978
  Александър Капричев, Изгрев, гоблен, 1978

  Александър Капричев, Кресчендо, 1990-те, маслени бои, платно

  Александър Капричев, Кресчендо, 1990-те, маслени бои, платно

  Александър Капричев, Стълбата, 200203, маслени бои, акрилни бои, платно

  Александър Капричев, Стълбата, 200203, маслени бои, акрилни бои, платно

   

  Александър Капричев, Без название, 2005, маслени бои, акрилни бои,платно,152х148 см, награда Лондонско Арт Биенале 2015

  Александър Капричев, Без название, 2005, маслени бои, акрилни бои,платно,152х148 см, награда Лондонско Арт Биенале 2015

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg