• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Нов статут за наградите на варненските студенти
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  NO_1

  Промените са с цел улесняване на процедурите при кандидатстване и одобряване

  Нов статут за определяне на годишни поименни награди на Община Варна за студенти от варненските висши учебни заведения прие ПК „Наука и образование“ към Общинския съвет. С цел улесняване на процедурите при кандидатстване и одобряване на номинираните студенти сега действащият статут беше отменен, като окончателното решение ще вземе местният парламент.

  Варненските университети вече ще имат право на две кандидатури на изявени студенти в дадена академична област. Досега те можеха да участват само с една номинация годишно.

  Актуализира се и датата за подаване на документи. В новия статут е записано, че документите се внасят в офиса на студентския съвет на съответното висше училище не по-късно от 24 октомври на текущата година.

  Отпада изискването съставът на експертната комисия, която определя носителите на годишните награди, да бъде утвърден до 30 септември. Този срок съвпада с началото на академичната година, което създава затруднения при предлагане на студентските представители за членове на комисията. Носителите на отличията ще трябва да бъдат определени не по-късно от 7 ноември на настоящата година.

  Чрез промяната на статута се очаква по-активно участие на студентската общност в процедурите по номиниране на изявени студенти, улеснение при подбора и оценяване на кандидатурите.

  Членовете на ПК „Наука и образование“ приеха и изменение в Статута за награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование. Учениците, които досега бяха отличавани с предметна награда, вече ще получават парично възнаграждение. Това се прави, тъй като с промени в данъчното законодателство от 2019 г. учениците или техните родители трябва да внесат данък върху присъдената предметна награда, което ги натоварва с допълнителни разходи. Затова беше решено учениците да получават същата сума като всички останали носители на индивидуална награда „Варна“, като дължимият данък ще бъде удържан от размера на предоставената сума.

  Друга промяна е включването на обществените съвети към детските градини и училищата в списъка с институциите и организациите, които също ще имат право да подават предложения за награждаване на колективи, учители и ученици. Към момента предложенията се внасят от педагогическите съвети, училищните настоятелства, Регионалното управление на образованието, Дирекция “Образование и младежки дейности” при Община Варна и граждански, професионални сдружения и инициативни комитети.

  На днешното заседание бяха приети също Общинска стратегия и Годишен план за дейностите за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в община Варна за 2020 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg