• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Цените на хранителните стоки растат втори месец поред
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Най-значително е поскъпването на растителните масла и млечните продукти

  Цените на хранителните стоки по света растат вече втори пореден месец, предимно цената на растителните масла и млечните продукти. Организацията на храните и земеделието към Организацията на обединените нации (FAO) заяви, че средният индекс на цените на храните на FAO, който отразява месечните промени в международните цени на основни храни, през юли е 94,2 пункта, което е с 1,2% повече от юни.

  Според доклад, публикуван на уебсайта на организацията, индексът на цените на растителното масло нараства със 7,6% в сравнение с предходния месец, достигайки най-високата си стойност за последните пет месеца.

  “Ръстът на международните котировки за основните видове растителни масла се дължи на очаквания спад в производството, както в случая с палмовото масло, както и на увеличеното международно търсене на вноса и недостига на работници мигранти”, се казва в документа.

  Индексът на цените на млечните продукти FAO се е увеличил с 3,5%. Покачването на цените се е отразило на всички продукти – от масло и сирене до мляко на прах.

  Индексът на цените на зърнените култури FAO остава практически непроменен от юни. През юли индексът на цените на месото е намалял – стойността му е с 1,8% по-ниска от тази през юни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg