• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Експерти: Правилното използване на личните предпазни средства е ключът към справянето с епидемията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ангел Кунчев

  Превенцията на COVID-19 се превърна и на превенция от много други заразни болести, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

  Затвърждаване на мерките за правилна дезинфекция, дисциплина и социална дистанция, както и нуждата от завишен контрол при тяхното спазване – около това заключение се обединиха експерти в сферата на здравеопазването, медии и граждани в рамките на първото информационно онлайн събитие на тема „COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите”, организирано от Националната пациентска организация.

  Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, зам.-генералният директор на Българския Червен кръст д-р Надежда Тодоровска и председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев очертаха проблемите и заплахите пред обществото, свързани с очакваната втора вълна на коронавируса, не само пред хората с хронични заболявания, но и пред всички останали.

  Според експертите, ръстът на заразените за последните дни се дължи именно на неспазването на основните мерки, по-голямата част, от които отпаднаха като задължителни. „През последните месеци виждаме как хората буквално пренебрегват не само социалната дистанция, но и дезинфекцията, която е жизненоважна, при очакваната втора вълна в следващите месеци“, обясни по време на събитието д-р Хасърджиев. По думите му още от самото начало на епидемията пациентските организации работят особено активно с най-уязвимите групи – пациентите с хронични заболявания и възрастните хора. „Едната посока на нашите усилия е към здравната система, която продължава да е неподготвена да посрещне именно техните нужди. Втората ни цел е да информираме всички граждани, че само социалната дистанция и добрата дезинфекция ще помогнат да преминем по-бързо и по-леко през този кошмар”, допълни председателят на НПО.

  По време на уебинара бе очертана и важната роля на добрата дезинфекция и изборът на правилен дезинфектант за предпазване от вируси и инфекции. „Много е важен въпросът за дезинфектантите. Те играят ключова роля, защото докато за едно заразно заболяване няма ефикасни ваксини или специфични лекарствени средства, дезинфекцията остава един от ключовите механизми за ограничаване на заразата“, коментира доц. д-р Ангел Кунчев и допълни, че в Министерството на здравеопазването (МЗ) има експертен съвет по биоциди, чиято задача е да разглежда всички подадени документи за легитимиране на дезинфектанти и да се увери до каква степен те отговарят на европейските изисквания, дали съдържат химикали, които са забранени, дали имат доказателствен материал за бактерицидно, вирусоцидно и фунгицидно действие, така че да са ефективни. „Трябва да има точни указания за концентрация, експозиционно време, по какъв начин те трябва да се използват и т.н.“, допълни държавният здравен инспектор.

  Правилното използване на личните предпазни средства е ключът към справянето с епидемията. Според експертите рецептата е в правилното носене на маска, спазването на социална дистанция повече от 1,5 м., както и употребата на дезинфектанти, които съдържат минимум 70% спирт. „Трябва да се купуват препарати, които са признати за дезинфектант, като на сайта на Министерство на здравеопазването има пълен списък на всички разрешени дезинфектанти, с описание на тяхното съдържание и как се използват. На етикета на всеки дезинфектант трябва да присъства задължително номер на разрешителното и от коя дата е признато в МЗ, така че по този начин по-лесно може да се провери.“, посъветва доц. Кунчев. Според него точен и обективен показател за това, че е завишена личната хигиена в обществото и че се използват повече дезинфектанти, е ситуацията с всички други заразни болести. Почти всички са намалели с 50%, а други със 75%. Затова, може да се каже, че превенцията на COVID-19 се превърна и на превенция от много други заразни болести, коментира още Кунчев. Въпреки това се наблюдава сериозен ръст на заболеваемостта от коронавирусна инфекция не само в България, но и в много други държави. Според данните от Европейския център за контрол на заболяванията обаче, за последните 2 седмици случаите на новозаразени са намалели с 20%. „От това става ясно, че ситуацията е много динамична, а цялостната картина не е добра, което води до опасността за здравната ни система да дойде момент, в който няма да може да поеме хората, които имат нужда от медицински грижи“, заключи доц. Кунчев.

  Д-р Надежда Тодоровска от БЧК представи модела за домашни грижи на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания, позволяващ един пациент да бъде обгрижван в домашна среда и който е основа за Националната програма за патронажна грижа.

  „Разработихме за екипите, които посещават домовете на възрастни и хронично болни хора, мерки за опазването както на превозните средства, с които се пътува и се посещават домовете на тези пациенти, така и мерки за предпазването на самите хора, които работят – медицински сестри, домашни помощници, и мерки за предпазване на обслужваните възрастни пациенти от заразяване с коронавирус“, поясни д-р Тодоровска и допълни, че в БЧК е наблягат на критичните точки, които подлежат на дезинфекция – всички повърхности, които са свързани с движението на хора, автомобилите, които ходят на посещения, като това почистване може да варира както 4 пъти дневно, така и на всеки час, в зависимост от текучеството на служители и доброволци. „Миенето на ръце, избягването на докосване на лицето и използването на лични предпазни средства са също особено важни при защита от коронавирусна инфекция и предпазване на екипите и пациентите, които посещаваме.”, сподели още заместник-генералният директор на БЧК.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg