• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Одобрени бяха четирите номинации за „Почетен гражданин на Варна”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  община Варна

  Стана ясно също, кои ще са носителите на почетни знаци и награда “Варна” в областта на културата

  Четири предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на последното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Съветниците подкрепиха номинациите на: проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна в периода 2012-2020г.; на актьора и директор на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин, който тази година навърши 70 г.; на доайена на варненското плуване и дългогодишен организатор на плувния маратон „Галата – Варна“ Надежда Парушева и на журналиста Николай Увалиев.

  Взетото решение не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет. Финалното одобрение ще бъде направено от Общинския съвет на заседание следващата седмица.

  Членовете на комисията одобриха също тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъдат удостоени Народно читалище „Васил Левски – 1945“ – Варна, Фолклорен ансамбъл „Варна“, един от най-изявените хорови диригенти в България и дългогодишен учител Янка Митева, както и проф. д-р инж. Румен Кишев , ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна.

  По традиция званията и знаците се връчват на празника на Варна – 15 август.

  „Почетен гражданин на Варна” е най-високото признание на обществеността на града. Званието се присъжда на български и чуждестранни граждани за техния изключителен принос и заслуги за развитието на общината.

  Номинациите за награда „Варна“ в областта на културата бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет . Голямата награда тази година ще получи Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града.

  В раздел „Литература“ призът е за Валентин Димитров за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“.

  Номинирани в категория „Театър“ са екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо, и актьорът Стоян Стоянов от Кукления театър за ролята му на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек.

  Наградата в раздел „Изобразително изкуство“ е за Венелин Иванов – „за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”.

  В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера – Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин.

  В раздел „Кино“ е номинирана Мариета Бобева, режисьор и ръководител на РТВЦ-Варна, за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“ и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир.

  Екипът на БНР – Радио Варна получава признанието в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна.

  В разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“ няма предложения.

  Номинациите предстои да бъдат гласувани от Общинския съвет следващата седмица. Наградите, които традиционно се връчват навечерието на 24 май, тази година ще бъдат раздадени в Деня на Варна – 15 август. Тържествената церемония беше отложена заради пандемията от коронаривус.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg