• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба „Морско лято“ на Димитър Чолаков редят в галерия Ларго
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  plakat-Dimitar Cholakov-Largo Gallery

  Живописните творби може да се разгледат от 12 до 31 август

  Изложба живопис “Морско лято” на Димитър Чолаков откриват в Арт Галерия Ларго на 12 август. Експозицията включва 25 творби, изпълнени в характерния и разпознаваем стил на професора.

  kartina- Dimitar Cholakov- Morsko liato 60x60

  Морско лято

  За своето творчество художникът разказва: „Винаги рисувам и живописвам това, което съм почувствал със сетивата и сърцето си. Светът и състоянията му са безкрайни и се опитвам да ги открия, усетя и предам чрез моите картини. Не живописвам буквално обектите и света около мен. Другият свят, който не се вижда, но съществува, е моя интерес и се стремя да го предам чрез картините си.“

  Na brega 60x80

  На брега

  “Като че ли най-характерното за настоящата изложба е светлината. В почти всички творби e уловена типичната, позната бяла светлина, която е характерна за морските градове през лятото. В картините тя пулсира, тупти, заедно с полъха на морския бриз, който е разлюлял обектите на авторовото внимание. Въпреки, че стилът на художника може да бъде наречен, както той самия го определя, „преживяна абстракция“, в картините зрителят ще открие конкретика, свързана най-вече с изконно свързаните с морето и морския бряг идеологеми. Ще видим пейзажи на морския бряг, в които залива учудващо прилича на варненския, а носът на хоризонта прилича на Галата. Ще потънем в живописния свят на платната „Утро“ и „На брега“, в които художникът сякаш е видял и след това нарисувал свежите, тихи, интимни, миришещи на водорасли утрини долу край морето на трета буна. Със своя непогрешим усет и деликатна чувствителност Димитър Чолаков е създал пейзажи, в които всеки жител на морско селище по българското Черноморие може да припознае своя съкровен свят. Защото силата на изкуството е именно в универсалността на посланията, които всеки отделен човек свежда до интимността на своя обкръжаващ мир.

  Nosht na keia 41x60

  Нощ на кея

  Но силата и въздействието на картините на Димитър Чолаков идват не само от универсалните послания, подредените композиции, замаскирани под абстрактен хаос и от интересната смесена техника, с която авторът сътворява своите творби. Те идват и с невероятната, неподражаема цветова палитра на художника. При Чолаков цветът е резултат от „свещенодействие, включващо забъркване на неразгадаеми смеси от бои, пигменти и лепила“, както казва проф. Десислава Минчева. Експресивен по дух, той с невероятна енергия и момчешки плам посяга при работата си към материали, които рядко ще видим в живописни творби. Пясък, лепило, пълнители, естествена пръст, слама, както и други материали, извлечени направо от Майката – природа, са включвани в една или друга творба. А освен върху платно, художникът рисува и върху зебло и дори върху шкурка. В настоящата изложба зрителите ще имат възможност да видят именно една такава, програмна творба на Димитър Чолаков, наречена „Антична нощ“, която е полиптих от пет творби, изпълнени с акрилни бои върху шкурка. В нея материалът е впрегнат в най-висока степен в стремежа на автора да разкаже своите истории.

  Siniata laguna 80x60

  Синята лагуна

  И още нещо интересно ще открият почитателите на творчеството на Димитър Чолаков в настоящата изложба. В нея почти всички картини като че ли са живописвани по двойки. Сякаш едната картина започва историята, а втората я довършва. А може би художникът иска да ни покаже, че една история може да бъде разказана по два различни начина. Самият Димитър Чолаков споделя, че светът и неговите състояния са безкрайни, а той като живописец се стреми да ги открие, усети и предаде чрез своите картини. И именно този стремеж често не може да приключи само с един опит и с една творба. Фантазията, изтънчената сетивност и емоционалната му чувствителност го карат да „види“ различни отсенки и мимолетни промени в един и същи пейзаж, предмет или обект. И тогава на бял свят идват различни картини на една и съща тема”, разказва за изложбата Нели Вълчева от Арт Галерия Ларго.

  Slynchev den 80x60

  Слънчев ден

  Димитър Чолаков е роден на 25.07.1954 г. в град Попово. През 1973 г. завършва ХГ „Илия Петров“ в София, а през 1981 г. се дипломира в НХА – София в класа на акад. Светлин Русев със специалност „Живопис“. От 1990 до 2013 г. е директор на ХГ „Никола Маринов“ в Търговище. През 1999 г. специализира в “Cite des Arts” – Париж. Димитър Чолаков има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Участва в повече от 100 международни изложби, пленери и симпозиуми. Носител на множество награди, сред които: Международна награда за живопис “Микети”, Италия (1988), Награда на изложбата “Човекът и морето”, Варна (1992) и др. От 2006 г. е професор по живопис в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Живее и работи в Търговище и в Шумен.

  Zaliv 25x30

  Залив

  Експозицията „Морското лято“ на Димитър Чолаков може да се разгледа в Арт Галерия Ларго до 31 август.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg